Bloggen om ett rikare studentliv

iPhone vs. Android 2016

Just nu har vi ett löjligt bra studentpris på både Apples iPhone 6s och Samsungs Galaxy S7, marknadens just nu hetaste mobiler. Det fick mig att fundera lite på det gamla kriget mellan iPhone och Android. Vilken är egentligen bäst – ett bråk som pågått i ca sju år och som rör upp känslor lite utöver det vanliga. Men vem vann? Och spelar det någon roll?

Objektivt har båda vunnit. Android leder i marknadsandelar när det kommer till operativsystem medan iPhone leder i marknadsandelar när det kommer till mobiltelefonmodell. Det finns många sätt att räkna framgång. Den riktigt stora vinnaren av detta krig är du och jag, som nu har ett otroligt utbud av bra, häftiga mobiler.

Jag skall ge mig på konststycket att argumentera med mig själv. Jag skall ge fem anledningar till att en iPhone är bättre än en Android-telefon och sedan kontra med fem anledningar till att en Android-telefon är bättre än en iPhone. Åsikterna är självklart subjektiva, som åsikter alltid är.


Fem anledningar iPhone är bättre än Android

  1. 2016-05-iphoneNya appar kommer oftast både först till och ser bäst ut på iPhone. Android-versionen av appar kommer ofta senare (om ens alls) och ser oftast inte alls lika trevliga ut.
  2. En iPhone får uppdateringar snabbt och har längre livslängd än en Android-telefon. I skrivande stund kan du installera senaste versionen av iOS på en 5 år gammal iPhone utan problem. Samtidigt kan du inte installera senaste versionen av Android på majoriteten av ens nya Android-mobiler.
  3. iPhone synkar och fungerar sömlöst med alla dina övriga enheter, t.ex. Mac, iPad och AppleTV utan tredjepartstjänster. Android har en bit kvar.
  4. Andrahandsvärdet på en iPhone är mycket bättre än en Android-telefon. En välvårdad iPhone kan fortfarande ge flera tusenlappar ett par år efter du köpt den. Andrahandsmarknaden för Android är dålig, växer, men har långt kvar.
  5. iPhones hårdvara är bättre och snyggare. Android-tillverkare har försökt kopiera både design, byggkvalitet och finish på iPhone sedan dag ett utan att någonsin komma riktigt nära.

Just nu: 2 000 kr studentrabatt på iPhone 6s

Gäller t.o.m. 29 maj 2016 eller så långt lagret räcker.


Fem anledningar Android är bättre än iPhone

  1. 2016-05-galaxys7De flesta Android-mobiler har plats för microSD-kort, vilket tillåter uppgradering av lagringsutrymme. En iPhone går inte uppgradera i efterhand. Köper du med 16 GB, så är du fast med det.
  2. Android har ett öppet filsystem. Precis som på en dator så har du kontroll över vad och var du lagrar dina bilder, dokument och annat. På en iPhone har du inte tillgång till ett ordentligt filsystem, och kan för det mesta inte ens välja var filer skall sparas, de bara sparas.
  3. Du är inte låst till en telefon från ett enda företag. Du kan välja från en stor mängd tillverkare och ett stort utbud av varierande modeller, helt efter tycke och smak.
  4. Google Play (Androids app store) låter dig från din dator köpa och ladda ner appar direkt till dina Android-enheter. På iPhone måste du gå in i App Store från enheten, eller starta iTunes och sedan synka.
  5. Surplattor med Android låter dig skapa flera olika användarkonton så flera kan dela på samma enhet. iPhone och iPad tillåter bara en användare och en uppsättning konton.

Just nu: 1 440 kr studentrabatt på Samsung Galaxy S7

Gäller t.o.m. 31 maj 2016 eller så långt lagret räcker.


Som Android-användare kanske man kan leva med de fem anledningarna iPhone är bättre, och vice versa. Båda plattformarna är idag mogna, vilken man väljer är mer av en smaksak. Vad är viktigt för dig? Bra kamera? Snygg design? Stor skärm? Batteritid? App-utbud?

Oavsett om du vill köpa Android eller iPhone, så är det ett ypperligt tillfälle just nu. Just nu har vi vår bästa kampanj någonsin på världens populäraste telefon iPhone 6s, och världens populäraste Android-telefon, Galaxy S7. Men skynda, lagret är begränsat.