Bloggen om ett rikare studentliv

Hur mycket surf behöver man?

Hur mycket surf behöver man på sitt abonnemang? Hur mycket surf drar våra olika favorit-appar och hur kan man slösa mindre av sin mobildata? Ovanstående frågeställningar skall vi svara på i detta blogginlägg och förhoppningsvis är du bra mycket klokare gällande allt som har med surf att göra efter denna text.

Jag som skrivit denna text heter Joakim Johansson och praktiserar för tillfället på Mecenats marknadsavdelning. Vid sidan av mina studier driver jag hemsidan AppFokus där jag tipsar om smarta appar.

Är du i behov av ett grymt bra studentabonnemang så glöm inte att kolla in Tele2, Comviq, Telia och Halebop på Mecenats sajt.

Innehållsförteckning:

  • Hur mycket surf behöver du?
  • Så mycket surf drar dina favoritappar!
  • Spara på din surf med dessa tips!

Hur mycket surf behöver du?

Hur mycket surf du behöver beror på vad du använder din mobil till, hur mycket du använder den och även vilka inställningar du har gjort i din telefon och olika appar.

Streamar du youtube-klipp i flera timmar på den högsta kvalitén så kan flera GB surf gå åt. Lyssnar du istället på musik via Spotify på medelhög ljudkvalitet, en halvtimme så behöver inte alls mycket surf gå åt.

Nedan följer ett par exempel på hur mycket surf som kan gå åt vid olika typer av användning:

  • 0,5 GB surf räcker ungefär till en timmes videotittande, att streama musik i fem timmar eller 8 timmars surfande på webben.
  • 1 GB surf räcker ungefär till 2 timmars videotittande, att streama musik i 10 timmar eller 16 timmars normalt surfande på webben.
  • 5 GB surf räcker ungefär till 10 timmars videotittande, att streama musik i 50 timmar eller 80 timmars normalt surfande på webben.
  • 10 GB surf räcker ungefär till 20 timmars videotittande, att streama musik i 100 timmar eller 160 timmars normalt surfande.

Notera: Videotittande är beräknat med upplösningen 720p, att streama musik gäller 160 kbps och med normalt surfande menas att kolla mailen, göra google-sökningar och liknande.

Såhär mycket surf drar dina favoritappar!

Nedan går vi igenom hur mycket surf några av våra populäraste appar gör av med. Tänk på att siffrorna är ungefärliga och även kan variera beroende på dina inställningar.

Spotify

Spotify

Spotify drar cirka 115 MB  surf per timme om du lyssnar i 160 kbps kvalitet, vilket är mellanläget. Du kan välja att streama i lägre eller högre kvalitet och då justeras såklart datamängden efter det.

Spotify kommer dra cirka 2 GB surf per månad om du lyssnar på 30 minuter musik per dag i mellanläget, lyssnar du istället 2 timmar per dag kommer Spotify dra cirka 8 GB.

Netflix

netflix.svg

Netflix drar cirka 1 GB surf per timme med normal kvalitet och cirka 3 GB surf per timme i HD-upplösning.

Plöjer du på en hel serie med 12 avsnitt där varje avsnitt är en timme långt så går cirka 12 GB surf åt med normal kvalitet och cirka 36 GB surf åt i HD-läget. Att streama video via Netflix kräver alltså en hel del surf.

 Youtube

youtube.svg

Youtube drar cirka 1 GB surf per timme i 720p, tittar du istället i 1080p så räcker 1 GB mobildata till cirka 40 minuters tittning.

Tittar du på Youtube via Android eller iOS-appen så kommer videokvalitén automatiskt ställas in på den högsta som din uppkoppling klarar av. Med en snabb 4G-uppkoppling kommer alltså väldigt mycket mobildata gå åt.

Facebook

Facebook surf

Normalt användande av Facebook-appen drar cirka 80 MB surf per timma, tittar du på en hel del video när du använder appen kan du räkna med det dubbla, alltså 160 MB.

En timmes användande av Facebook-appen per dag kommer dra cirka 2,5 GB i månaden och mer än så om du även tittar på en del video i appen, vilket såklart är väldigt vanligt att man gör.

Instagram

instagram.svg

Instagram är en app som drar väldigt mycket surf, cirka 720 MB per timme. Nästan lika mycket som Youtube.

En timmes Instagram-användande per dag kommer att göra av med 21 GB surf på en månad.

Spara på din surf med dessa tips

Nedan kommer ett antal grymma tips på hur du kan få din mobildata att räcka längre. Vissa tips är ganska självklara medan några inte är fullt så uppenbara.

1. Använd såklart WIFI så ofta du kan

Detta är en självklarhet och en absolut grundläggande regel för att spara på din mobildata men ofta glömmer vi att koppla upp till ett WIFI-nätverk. Är du på ett cafe eller en restaurang så är chansen stor att de har ett WIFI för gäster, gör den lilla ansträngningen och fråga efter inloggningsuppgifter och du kommer spara en hel del surf i längden.

2. Ladda ner offline-kartor till din telefon

Du kan till Google Maps och appen Kartor i iPhone ladda ner offlinekartor. Du laddar alltså ner en karta över ett specifikt område som ligger lokalt på din telefon.

Skall du exempelvis resa till London eller någon annan stad på semester så kan du innan du beger dig dit ladda ner det området som en karta till din telefon. Som vi alla vet använder man sig extra mycket av telefonen för att navigera sig när man är i en stad man inte känner till. Så på semester kan du spara mycket mobildata med detta knep.

3. Stäng av autospelning av videos i Facebook, Instagram och andra appar

I appar så som Facebook, Instagram och Twitter kan du stänga av autospelning av videoklipp. Detta kommer göra att videos inte behöver laddas in i förväg och att de inte börjar spela upp automatiskt. Du kommer med andra ord spara in en hel del surf med denna inställning.

4. Stäng av bakgrundsdata för dina appar

Mail kan hämtas, uppdateringar av appar och många andra saker kan ske i bakgrunden utan att du ens vet om det. Att olika appar i din telefon gör av med surf i form av så kallad bakgrundsdata gör helt enkelt att mer av din surf går förlorad än om fallet inte vore så.

Du kan stänga av bakgrundsdata i din telefons inställningar för de appar du vill. Tänk på att detta kan påverka vilka notiser du får och andra funktioner i apparna.

Android: Gå in i inställningar, klicka sedan på dataanvändning, väl där kan du klicka på de olika apparna som vill stänga av bakgrundsdata för.

iOS: Gå in i inställningar och välj allmänt, klicka på bakgrundsuppdatering och stäng av bakgrundsdata för de appar du inte vill skall använda det.

5. Använd dig av offline-listor i Spotify

Använd dig av offline-listor i Spotify för att spara på din surf. Välj en eller ett par listor som du lyssnar på frekvent och ladda ner till din telefon. Du kan på detta vis lyssna på låtarna i dessa spellistor utan att vara uppkopplad mot internet och därmed spara på din surf. Offline-listor är såklart även smidigt när du inte har tillgång till internet alls men ändå vill lyssna på musik.

6. Smarta appar som gör det lätt att spara surf

Appar gör inte bara av med surf utan det finns även smarta appar som kan hjälpa dig att spara på din surf. Appen Datally finns för er som kör Android och My Data Manager finns för iOS.

Apparna gör det enkelt att ställa in vilka appar som får använda sig av bakgrundsdata och man får även en bra överblick över hur mycket surf olika appar på ens telefon gör av med.

Förhoppningsvis har du bra mycket bättre koll på hur mycket surf du behöver, hur mycket surf olika typer av appar kan göra av med och hur du kan spara in på din dyrbara surf.

Kolla in alla studentabonnemang på Mecenats sajt!

Klicka på bilderna för att kolla in alla grymma studentabonnemang på Mecenats sajt!

Tele 2 studentabonnemang

 

Comviq studentabonnemang

halebop

telia studentabon