Bloggen om ett rikare studentliv

  • Hem
  • /
  • Studentliv
  • /
  • Viktigaste tipsen inför flytten till ditt studentboende!

Viktigaste tipsen inför flytten till ditt studentboende!

Flytta hemifrån? Grattis! Det är mycket som ska fixas inför en flytt och det går alltid åt fler flyttkartonger och tar mer tid än man tror. Svensk Adressändring har en checklista som du kan ladda ner så att du inte missar något. När du flyttar för första gången finns det några saker som är extra viktiga att tänka på, vill du läsa om övriga tips hittar du listan på checklistaflytt.se.

Hyresavtal, bredband och el när du hyr i andra hand

Se alltid till att du har ett skriftligt avtal med din hyresvärd – det gäller även om du hyr i andra hand eller om du är inneboende. Avtalet ska ange hyrestid, hur stor hyran är och vad som ingår i den, när i månaden hyran ska betalas, hur lång uppsägningstiden är, etc. Blanketter för avtal vid olika typer av uthyrning finns på bostadsportal.se.
Ibland har fastigheten du flyttar till avtal med en internetleverantör och bredbandet ingår i hyran. Men ibland måste man teckna ett eget abonnemang. Ta reda på vad som gäller!

Du måste också teckna ett eget elavtal om det inte ingår där du hyr. Du väljer själv vilket elbolag du vill köpa din el ifrån och även vilken typ av avtal du vill ha. Jämför innan du bestämmer dig!

Hemförsäkring för studenter

Hemma hos föräldrarna har du kunnat dra nytta av deras hemförsäkring och olika abonnemang. Nu måste du teckna egna abonnemang och en egen hemförsäkring. Hemförsäkringen är superviktig. Den ger dig ersättning om ditt nya hem drabbas av inbrott, brand eller annan skada. Dessutom fungerar den som försäkring om du skulle bli sjuk eller råka ut för en olycka under en utlandsresa (som varar i max 45 dagar).

Ta med dig posten när du flyttar

När du flyttar ska du anmäla din nya folkbokföringsadress till Skatteverket www.skatteverket.se.
Det är också viktigt att beställa Eftersändning av din post. Du kanske har en digital brevlåda, men den täcker inte in alla försändelser. När du beställer Adressändring med Eftersändning kan du vara säker på att du inte missar en betalning, en paketavi, en kallelse till läkare eller en inbjudan till fest.
Eftersändning är med andra ord en försäkring som ser till att du inte missar viktig post och därmed förhindrar onödiga fördröjningsavgifter och i värsta fall inkasso och ingripanden från Kronofogden. Beställ din Eftersändning enkelt och smidigt med BankID på www.eftersandning.se

Detta ingår i Adressändrings studentabonnemang under 12 månader

  • 50% studentrabatt på Eftersändning av post till den nya adressen
  • Obegränsat antal eftersändningar om du flyttar till en ny adress under perioden
  • Tillfällig eftersändning till en tidigare adress, om du flyttar hem till mamma mellan terminerna
  • Välj i deras företagslista vilka du vill meddela om din flytt för att få bra erbjudande
  • En bra och billig försäkring för endast 249 kronor

Till studentrabatten via Mecenat.

Skriven av Karin Strand, Svensk Adressändring

Mecenat i samarbete med Adressändring.