Bloggen om ett rikare studentliv

Vårens ankomst

Sista april a.k.a Valborgsmässoafton, då våren anländer och vi firar med buller och bång. Allt från forsränning i Uppsala, cortege i Göteborg och ”siste april-lekarna” i Lund där jag har hört att man kastar paj på varandra…

Nu är det visserligen bara mars men det är så skönt att våren har kikat fram de senaste veckorna. Ny energi och stora leenden överallt. Men att våren har kommit firar vi då alltså officiellt den sista april, så för att du inte ska missa att välkomna årstiden så följer här lite information och tips så att du i god tid kan planera din Valborg. Vi firar egentligen Valborg för att häxor hoppade på sin getabock eller kvast och hängde med djävulen, de hade massa ofog för sig tillsammans, kanske klottrade de på elskåp och dylikt? Den vanliga lokalbefolkningen tände brasor som försvar… Okej det är lite hål i resonemanget, jag tycker att sättet alla härliga studenter firar på är betydligt bättre.

Om du gärna vill besöka något av de mest kända firanden som jag nämnde här ovan, men inte bor i stan, så kan du boka både resa och boende med studentrabatt.

Jag tycker att Valborg handlar just om att fira in våren. Omge dig med dina vänner, klä dig varmt och hitta på tokigheter. Jag står alltid på avenyn runt klockan 18:00 och kollar in 600 chalmerister som både oblygt och kreativt sammanfattar det gångna årets händelser i galna kostymer och byggnationer.

Pyrotekniska sällskapet (hur coolt?) vid Luleå tekniska universitet har ett årligt fyrverkeri, detta lär ju vara åt det mer imponerande hållet eftersom pyroteknik antagligen är deras grej! Om man pluggar i Östersund så är det studentmössorna på, rådhusets klockor spelar studentsången och våren sjungs in – klassiker.

Det finns verkligen hur mycket som helst och det verkar som att varenda studentkår i Sverige ordnar med någonting, så kolla upp vad som händer hos just er. Finns det ingenting så får du skapa nästa stora grej, typ en årlig korvätartävling, det kan bli hur stort som helst känner jag spontant! Men nyckeln till att bli en riktig Valborgs-ninja verkar ligga genom 3 olika vägar: eld, utklädnader och skönsång. Enkelt!

Men se till att fira att vintern har rasat ut, googla upp närmsta brasa för att skrämma bort alla häxor från att ta livet av din boskap eller varför inte göra en egen mini-cortege? Lycka till!

 

varens_ankomst2