Bloggen om ett rikare studentliv

Bild på träningsutrustning för hemmet. Bland annat hantlar och en foam roller.

10 bästa träningsredskapen för hemmet

Att träna hemma är ett riktigt bra alternativ till gymträning, ett löppass eller någon annan typ av träning. En stor fördel är såklart att du sparar tid på att träna hemma men det kan även bli bra mycket billigare att träna hemma, speciellt om man jämför med kostnaden för ett medlemskap på gym.

Enbart kroppsövningar är tillräckligt för att träna igenom hela din kropp och bör utgöra grunden i din hemmaträning. Du kan dock införskaffa några grymt bra träningsredskap för din hemmaträning. Redskapen kan göra din träning roligare, mer varierad och även underlätta samt möjliggöra en del övningar. I denna text listar vi 10 stycken grymt bra träningsredskap för hemmet.

1. Yogamatta

En yogamatta är din allra bästa vän när du ska träna hemma och fungerar som en stabil bas för många kroppsövningar. Det går absolut att köra direkt på golvet men dina armbågar och knän kommer tacka dig om du införskaffar dig en yogamatta. En yogamatta ger dig även väldigt bra fäste och minskar risken för skador vid olika kroppsövningar.

Kombinera gärna yogamattan med ett medlemskap i Yogobe, som Mecenat erbjuder studenter helt gratis! Med det har du tillgång till onlineträning med 900 videor inom bland annat yoga, pilates, avslappning, meditation, coreträning och massa annat som du behöver för att bli smidig, stark och frisk. Allt från ditt eget hem!

Bild på kvinna som rullar ut en yogamatta

2. Foam Roller

En foam roller är ett redskap för att mjuka upp muskler, förbättra rörligheten samt förhindra stelhet, smärta och skador. Redskapet är cylinderformat och finns i många olika storlekar, färger och hårdheter.

Du använder foam rollern genom att rulla ovanpå den, detta leder till att muskeln som är i fokus masseras och mjukas upp. Det är rekommenderat att börja försiktigt då en ovan person kan uppleva ganska stark smärta, ju stelare dina muskler är ju mer ont kommer det göra. När du införskaffar din första foam roller är det smart att köpa en modell som är relativt mjuk.

En yogamatta är för övrigt riktigt bra att ha som underlag när du utför dina övningar med foam rollern då armbågar och knän ofta är i kontakt med golvet. Foam rolling kan göra tillräckligt ont som det är och allt som kan göra upplevelsen mer lättsam är att rekommendera.

Kolla gärna in detta YouTube-klipp med foam roller-övningar för nybörjare.

3. Massageboll

Tanken med en massageboll är precis som med en foam roller att mjuka upp stela muskler och därmed göra dig mer rörlig och förhindra smärta. Fördelen med en massageboll är att du kommer åt muskler som kan vara svåråtkomliga med en foam roller. En massageboll tar även upp mindre plats i ditt hem, den är smidig att ta med på resa och kostnaden är inte alls stor. En massageboll (beroende på hårdhet och storlek) kan dock göra mer ont än en foam roller och är du ovan att använda redskap som dessa är ett tips att först börja med en foam roller.

4. Kettlebell

Detta ryska träningsredskap har blivit omåttligt populärt de senaste åren och finns idag på de allra flesta gym. Med kettlebells kan du träna din styrka, uthållighet samt koordination och du behöver bara en enda kettlebell till att börja med.

Se till att införskaffa en kettlebell med gummi eller tyghölje och välj en vikt som är lagom för dig. Läs gärna detta blogginlägg om vilken vikt du skall välja på din första kettlebell.

5. Hopprep

Ett klassiskt redskap för att förbättra koordination och kondition, en del älskar redskapet medans andra inte alls gillar att hoppa hopprep. Huruvida är hopprep ett riktigt bra träningsredskap och speciellt för hemmet, det tar ju nästan ingen plats alls och kostar heller inte mycket pengar.

Bild på hopprep.

6. Chinsstång

Med en chinsstång hemma får du möjligheten att köra chin-ups och pull-ups som är två riktigt bra övningar för att bygga en stark överkropp. Det finns flera olika modeller att välja bland, dels enkla varianterna som du fäster mellan dörrkarmen och även mer påkostade som du oftast fäster på väggen. Tänk på att du fäster din chinsstång ordentligt för att undvika olyckor.

7. Fitnessband

Fitnessband eller motståndsband som det även heter är verkligen perfekt för din hemmaträning och fyller många funktioner.

  • Möjliggör övningar som ej fungerar med endast kroppen.
  • Fungerar som extra motstånd vid kroppsövningar.
  • Fungerar som extra motstånd vid stretching.
  • Kan stabilisera dig vid svåra övningar.

Utöver mångsidigheten med fitnessband tar de även väldigt liten plats, kostar inga stora summor pengar och finns i flera varianter och motstånd.

Kolla in denna bloggpost om 33 grymt bra övningar du kan göra med fitnessband.

8. Handtag för armhävningar

Kanske tänker du att handtag för armhävningar är helt onödigt och att armhävningar går utmärkt att utföra utan någon utrustning alls? Det sistnämnda stämmer bra men handtag för armhävningar har faktiskt väldigt många fördelar.

  • Skyddar dina handleder då vinkeln blir mer skonsam.
  • Möjliggör en djupare armhävning.
  • Förenklar kroppsövningar som L-sit.

Armhävningar är en riktigt bra övning och om handtag för armhävningar kan få dig att få ut mer av övningen kan det absolut vara värt att införskaffa ett par.

Bild på man som använder handtag för armhävningar.

9. Hantlar

Ett klassiskt redskap inom styrketräning, ett enda set hantlar möjliggör massvis med övningar. Antingen införskaffar du dig ett set fasta hantlar i lagom vikt eller ett set hantlar där det går att addera viktplattor efter önskad vikt. Det kan vara smart att skaffa ett par hantlar med gummiskydd för att skydda ditt golv. Alternativt kan du använda en yogamatta som underlag när du lägger ner dina hantlar på golvet.

Kika in denna artikel om hantelövningar du kan göra hemma utan någon bänk.

10. Aktivitetsklocka

En aktivitetsklocka är såklart inte bara användningsbar hemma utan var du än befinner dig. Många aktivitetsklockor kommer med inbyggda träningsprogram som ofta är ganska snabba att köra igenom och där det inte krävs någon speciell utrustning. Väldigt bra när du vill köra ett snabbt träningspass hemma men inte vet hur du skall lägga upp passet. Många modeller har även program för avslappning och meditation vilket kan vara välbehövligt efter ett träningspass.

Bild på man som hanterar sin aktivitetsklocka.

Det var alla tips för denna gången! Lycka till med hemmaträningen vilka redskap du än väljer att använda dig av. Vill införskaffa någon av ovanstående produkter så kolla in Mecenats partner Gymgrossisten – du som har Mecenatkort får 10 % studentrabatt på hela sortimentet. Klicka dig vidare via bilden nedan eller länken ovan.

Gymgrossisten.com Logotyp

OBS! Produktbilderna i detta blogginlägg är inte tagna från Gymgrossisten.com men butiken har liknande produkter i sitt sortiment, undantaget aktivitetsklockor. Mer information om studentrabatten finner du genom att klicka på länken eller bilden ovan.

Följ Mecenat på Instagram @mecenatseFör grymma studentrabatter, tävlingar, lifestyle, träning m.m. – följ @mecenatse på Instagram!