Bloggen om ett rikare studentliv

Sommaren skönaste resmål är…

Epirus-området på fastlandet i Grekland! Varför det undrar du kanske då? Såg du kanske reality tv-showen Bachelor på Sjuan eller TV4Play i höstas så vet du att det är galet vackert här. Och oavsett om du du reser med kärleken eller med kompisarna så är det ett resmål som verkligen har allt. Här är sex anledningar att boka en resa just hit i sommar.

1. Parga – staden som glittrar och sprakar

Parga är en pittoresk liten grekisk stad med influenser från flera medelhavsländer – eftersom att staden historiskt tillhört både Italien, Turkiet och Frankrike. En del av de söta husen är grekiskt vitblåa – men står du nere vid hamnpromenaden och blickar uppåt möts du av en riktig färgexplosion; lindgrönt, aprikos, citrongul och duvblått. Parga stad ligger som en amfiteater ner mot en ljuvlig hamnpromenad där du finner ett pärlband av mysiga tavernor och barer – letar du dig lite längre upp i staden kan du få en fantastisk utsikt till middagssällskap. I ”Gamla stan” finns massor av mysiga och smala gränder att gå vilse i – fyllda med butiker, restauranger och gömda skatter. När det skymmer över stan är det längs hamnpromenaden de flesta rör sig– även om Parga inte är en stad för festprissar finns det massor av mysiga barer som håller öppet till småtimmarna. Och varför inte bo som Bachelor-David gjorde under inspelningarna och checka in på Salvatore Villas & Spa?

2. Solnedgångernas Sivota

Singeltjejerna i Bachelor bodde här, och att många nu vill resa hit förstår vi mycket väl.  Likt Parga är Sivota kuperat och mycket naturskönt med fantastiska utsikter. Utöver utsikterna så finns här Greklands finaste solnedgångar. Det är förtrollande att se solen sjunka ner i havet medan man äter en god bit mat på någon av hamnpromenadens mysiga restauranger.

Sivota vy

3. Det finns en strand för alla

I och runt omkring Parga finns massor av fina stränder – i staden ligger Krioneri Beach – perfekt för ett morgon- eller kvällsdopp, eller en heldag för den delen. Härifrån kan man ta en simtur över till den lilla bildsköna ön Panagias med två små kyrkor att utforska. En 15 minuterspormenad från Parga stad, förbi den venetianska fästningen, eller en båtresa för 2 euro – ligger Valtosstranden som är både bred och lång och ligger i natursköna omgivningar. Stranden är ganska långgrund och sanden är mjuk. Tillbringar man en dag här finns det massor av härliga ställen att äta lunch på. En lite mer svåråtkomlig strand är Sarakiniko – för att ta dig hit måste du antingen ta en båt från hamnen i Parga stad eller hyra bil – det beror på att den ligger lite undangömd vilket gör att det också är mindre folk här än på de andra stränderna.

Sarakiniko

Kör du längs västkusten och har lite tålamod kan du hitta din egen privata och näst intill orörda strand. 3,5 kilometer söder om Parga ligger den populära Lichnosstranden, den är bedårande vacker, hit tar du dig lättast med båt eller bil men det kan också vara ett äventyr att ta sig hit till fots över ett ståtligt berg omklätt av olivträd – här får du garanterat bra beach-bilder.

Parga

4. Hotellen har unik karaktär och historia

Många av hotellen i Parga är familjeägda – vilket ger dem sin egen unika karaktär och historia och tar du dig tid att prata med personalen så kan du få höra de mest spännande historierna – de berättar öppenhjärtligt om både hotellens och Pargas historia. Att många hotell är familjeägda gör också att de verkligen omvårdas med kärlek – vilket är otroligt charmigt! Inga stora hotellkomplex här inte – är det de man vill ha så får man helt enkelt åka någon annanstans.

5. Magiska Zagoria

Zagoria är en för många fortfarande okänd region i Grekland. Förväntar man sig vita hus med blåa fönsterluckor är man helt fel ute. Bergen är otroligt pampiga och här ligger också en av världens djupaste raviner. När årstiden tillåter kan man bada i bergens egna naturpooler, åka forsränning, rida, vandra i bergen eller utöva canyoning, en sport där man kombinerar vandring med simning och rappel, som innebär att man firar ner sig med rep längs klipporna.

Zagoria

6. Nära till grekiska ö-världen

När man bor i Epirus-området så är den grekiska ö-världen aldrig långt bort. Exempelvis Korfu, Lefkas, Paxos, Antipaxos är öar som ligger nära och man kan besöka antingen på en dagsutflykt eller kanske bokar man en natt på hotell och hinner se lite mer. Den pulserande studentstaden Ioaninna är bara en timme bort med bil och det är heller inte långt till södra Albanien och den populära turistorten Saranda.

Just nu får du som är student 1200 konor rabatt på Salvatore Villas & Spa! Kampanjen gäller t.o.m. 14/4. Som alltid har du 800 kronor studentrabatt på övriga resmål hos Apollo. Läs mer här!

Författare: Clara Larsson, Apollo.
Foto: Henrik Kindgren

Mecenat i samarbete med Apollo.