Bloggen om ett rikare studentliv

  • Hem
  • /
  • Studentliv
  • /
  • Så säkrar du ditt wifi i hemmet – tips och trix!

Så säkrar du ditt wifi i hemmet – tips och trix!

Visst är det härligt när allt bara fungerar som det ska? Ja, om jag bara visste hur hastigheter, routrar, wifi-bryggor och allt sånt fungerade, tänker du. Lugn, det finns hjälp. Och det är inte alls särskilt svårt. Telenor listar smarta och välanvända tips och trix som kickstartar ditt nya wifi!

1. Så väljer du rätt hastighet – kartlägg dina surfvanor

Det kan kännas som att det finns en djungel av hastigheter att välja mellan. Så för att du ska hitta rätt i djungeln finns det några nyckelfrågor du bör ställa till dig själv innan du klickar hem ditt nya bredband:
– Hur ser mina användarvanor ut?
– Vad är mina behov?
– Är det bara jag eller är vi fler som delar på surfen?

Några exempel. Om du bor ensam och kollar mailen och använder sociala medier ibland behöver du inte välja en hög hastighet. Om du däremot streamar mycket serier och filmer, har flera enheter uppkopplade samtidigt och ni är flera som delar på surfen så är en högre hastighet ett bättre val.

2. Ja, routerns placering är viktig!

Vad är egentligen en bra plats för en router? Tja, det är inte så lätt att veta. Men det är faktiskt såhär: genom att placera routern rätt så ökar chanserna till en lyckad uppkoppling. För att få ut bästa möjliga täckning och hastighet ska du placera routern högt, luftigt och öppet i ett rum. Ställ routern exempelvis på ett bord, en hylla eller ett skåp – omkring en meter ovanför golvytan, allra helst i närheten av vart wifi-behovet är som störst. Testa dig fram! Små förändringar kan göra stor skillnad. Omplacera din router då och då – en ny vinkel kan göra underverk för en trygg och stabil uppkoppling.

3. Se upp för wifi-spärrarna

En fullt relevant fråga på ovanstående stycke blir då: varför kan jag inte bara ställa routern i garderoben? Jo, placeras routern i ett skåp, bakom dörrar eller stora möbler så finns det risk för att räckvidden påverkas. Signalerna får störningar, de bryts, och når inte fram med samma kraft som från en router som är placerad på rätt sätt. Fler wifi-spärrar att se uppför är tjocka väggar, vitvaror och andra elektroniska prylar.

4. Wifi överallt, i hela bostaden

Extender, repeater och wifi-brygga – kärt barn har många namn. Men i det här inlägget väljer vi att kalla det för en wifi-brygga för att det bildligt beskriver vad det faktiskt är – en slags bro som förlänger, stärker och tänjer ut räckvidden av det trådlösa nätverket. Kanske bor du i ett stort hus med flera våningsplan eller i en studentkorridor – då kan en wifi-brygga vara ett alternativ för att säkerställa att alla våningar och rum har täckning.

Summering:

Välj rätt hastighet utifrån dina surfvanor, placera routern omsorgsfullt – inte i garderoben och använd en wifi-brygga om det finns behov. Och kom ihåg: det bästa har inte hänt än.

Pssst..

Ta del av Telenors fantastiska studenterbjudande på ett supersnabbt bredband här. Och du vet väl att du slipper bindningstid, start- och fraktavgifter? Det är sant. Och att lån av en router ingår? Det är också sant. Lär dig mer om bredband, hastigheter och routrar på telenor.se och följ fotspåren till ett lyckligt wifi i hemmet. 

Här finns Telenor i sociala kanaler: Instagram, Facebook och LinkedIn!

Skribent: Sarah Nilsson, Content Creator på Telenor.