Bloggen om ett rikare studentliv

  • Hem
  • /
  • Teknik
  • /
  • Nya häftiga MacBook Pro – med Touch Bar och Touch ID

Nya häftiga MacBook Pro – med Touch Bar och Touch ID

Torsdag kväll den 27 oktober höll Apple ett event där de presenterade en helt ny version av deras flaggskeppsdator MacBook Pro. Naturligtvis har både processor och grafikkort uppgraderats till de senaste modellerna, men den stora snackisen måste ändå vara Touch Bar – en liten touchsskärm och ovanför tangentbordet, som ger dig anpassade knappar beroende på vilket program du befinner dig i.

Touch Bar ersätter den gamla raden med funktionsknappar, och är en högupplöst OLED-skärm som ändrar innehåll baserat på vilket program du befinner dig i. Du har även möjlighet att själv anpassa layouten av knapparna. Apple visade flera imponerande demos där Touch Bar används för videoredigering, bildmanipulation, textbehandling och till och med hur man kan DJ:a med endast denna lilla skärm.

Till höger om Touch Bar sitter nu också en fingeravtrycksläsare, Touch ID, samma sort som du hittar på nyare iPhones och iPads. Den låter dig logga in eller byta mellan konton (om ni är flera som delar på datorn) blixtsnabbt. När Apple Pay, deras smidiga betallösning, hittar till Sverige, så kommer Touch ID även att fungera för att bekräfta köp.

macbookpro-blogg2

Nya MacBook Pro har fått ett nytt tangentbord, med justerad layout och som tar mindre plats på höjden. Det bidrar till den nya tunna profilen. Nya MacBook Pro är till och med tunnare och mindre än gamla favoriten MacBook Air. Ramen runt den förbättrade skärmen har också gjorts mindre vilket bidrar till att datorn nu är mindre både på bredd, djup och höjd. En riktigt kompakt dator.

Apple är inte rädda för att trycka framåt mot deras vision om den perfekta produkten, du kanske minns ramaskrit när de tog bort hörlursuttaget på iPhone 7. MacBook Pro behåller förvisso det gamla hörlursuttaget, men alla andra portar från tidigare MacBook Pros har tagits bort och ersatts med 4 stycken Thunderbolt-portar med USB-C-kontakt. Dessa anslutningar är oerhört kraftfulla och flexibla. Du kan driva upp till dubbla 5K-skärmar från en kontakt, du kan ladda din dator via vilken av alla portar du vill, och du kan ansluta alla gamla tillbehör via adaptrar.

Nya MacBook Pro kommer i storlekarna 13 och 15 tum, och utöver den klassiska silverfärgen kan du nu beställa din dator i färgen rymdgrå. De släpper även en variant av MacBook Pro 13 tum utan Touch Bar och Touch ID, för den som behöver en riktigt kraftfull dator, men som inte nödvändigtvis behöver denna nya touchfunktionen.

Och kom ihåg, som student har du 10 % studentrabatt på alla datorer från Apple. Sugen?

Läs mer och beställ nya MacBook Pro »