Bloggen om ett rikare studentliv

 • Hem
 • /
 • Studentliv
 • /
 • Konsten att hitta och behålla fokus – hur gör man?
Johanna Alvin

Konsten att hitta och behålla fokus – hur gör man?

Mobilen som plingar. Diskberget som växer. Tiden som tickar iväg. Serierna på tv som lockar. Kvällens fest att se fram emot. Facebook. Instagram. Ständiga uppdateringar. Ständigt flöde. Hur hittar man fokus i en vardag som snurrar allt snabbare?

Att hitta fokus idag är inte lätt. En lista med plugg och aktiviteter som bara växer och växer och pockar på uppmärksamhet kan vara svårt att hantera. Göra en sak i taget är en stor utmaning vissa dagar. Men, ta det lugnt, det finns knep. Det finns tips och trix som snitslar banan för dig och som håller dig på rätt kurs.

Ju fler saker du gör samtidigt, desto mer får hjärnan jobba med att sortera och hålla reda på. Det betyder att den går på högvarv under lång tid. Ju längre tid hjärnan går på högvarv desto större utmaning att släppa taget och slappna av. Att blanda de där högvarven med vilopauser ger bäst förutsättningar för dig att prestera när du behöver det och använda energin på rätt saker.

Johanna Alvin, Yogalärare

Johanna Alvin, Yogalärare.

Tips för att hitta fokuset:

 • Sätt telefonen på flygplansläge under en timma och lägg all din energi på ett visst antal sidor i pluggboken, diskberget, städningen eller vad det än är som behöver uppmärksamhet. Låt ingenting annat får störa, något som kräver övning, men det går!
 • Bestäm dig för ett område som ska vara i fokus kommande vecka. Du kan ha många saker att göra och då gäller det att sortera och prioritera. Skriv en lista för dig själv så att du ser svart på vitt vad som är viktigast. Låt den listan också få vara med dig under veckan om du behöver påminnelse.
 • Se till att få frisk luft under dagen. Fem minuter utomhus eller en längre promenad rensar hjärnan och ger nytt fokus.
 • Avsätt tid för träning. Välj en träningsform som passar just dig. Träning frigör tröttheten som samlas i kroppen och fyller på med energi både fysiskt och mentalt. När du tröttar ut dig själv är det också lättare att slappna av och sova bättre.
 • Slå av alla aviseringar, ljud och vibrationer på din mobil under natten. Sömn är avgörande för hälsan.
 • Viktigast av allt. Andas. Ju mer du lär dig att använda ditt andetag desto mer kommer du kunna hålla koncentration, hantera stress, samla ihop dig själv och nyttja hela kroppens potential. Andetaget kan hjälpa dig att lugna ner dig men också att ge dig mer energi när du behöver det. Andetaget kan också hjälpa dig att ta dig till det parasympatiska nervsystemet, ditt rest- and digest-system, där återhämtningen är i fokus. Det är där du övar dig själv på att behålla lugnet i stressiga situationer, samlar energi, skingrar tankar och skapar distans till din vardag.

 

Tips på film på Yogobe:

YES YOU CAN med Camilla Oldberg, 5 min

Allt ovanstående är nog saker du känner igen. Ändå kan det vara så svårt att göra dem. Prova. Börja. Funkar det inte första gången så prova igen. Att skapa en ny vana eller ändra ett beteende tar tid. Så förmodligen kommer du behöva slå på det där flygplansläget många gånger innan du låter den vara i fred hela tiden ut. Låt det då vara så. Och så provar du igen. Medvetenhet är steg ett. Att hålla fokus på en sak och sortera bort det andra tar tid. Välj en punkt i taget och försök hålla fokus på bara den. Funkar inte en, testa en annan. En god vana smittar också av sig till att bli flera goda vanor. Håll fokus på rätt kurs. Lycka till!

Av: Johanna Alvin, Yogalärare
Ni hittar Johanna på Instagram: @studioflow.se och Mecenat finns på @mecenatse

Om Yogobe:
Mecenat erbjuder Sveriges studenter gratis Yogobe – yoga och träning online t.o.m. 31/8 2017.

Medlemmar har obegränsad tillgång till över 900 videor inom bland annat yoga, pilates, avslappning, meditation, coreträning, fysioterapi, 3D träning, mobilitet & rörelse. Det finns något för både den som är ovan eller van vid yoga och träning. Du får också stöd via specialframtagna träningsprogram online samt tips om resor, utbildningar, event och en blogg fylld av kunskap och inspiration i vardagen.