Bloggen om ett rikare studentliv

  • Hem
  • /
  • Studentliv
  • /
  • Guldkant på studentvardagen (med gästbloggare Linda Illerstam)
Roadtrip med Linda

Guldkant på studentvardagen (med gästbloggare Linda Illerstam)

Linda Illerstam heter jag och är gästbloggare här på Mecenat. Jag pluggar Socionomprogrammet på Linköpings Universitet samtidigt som jag driver eget företag som hälso/träningsprofil, modell och elitidrottande atlet. I mina inlägg försöker jag tipsa om olika sätt att öka välmående och gärna inom ramarna för vad en studentbudget klarar av.

Träning och kost är en viktig del, men att må bra handlar om mer än fysiska bitar. Min förhoppning är att jag ska kunna få DIG att våga testa lite nytt, bryta vardagstristessen och göra sådant som laddar på med positiv energi!
Hoppas att du tycker om inlägget och att du vill följa mig på Mecanatbloggen!
// Kram Linda ?  @lindaillerstam

Nu har mer än hälften av höstterminen gått, vi går mot mörkare tider och dagarna känns som att de svischar förbi. Det är mörkt när man går till skolan/jobbet och mörkt när man går hem. För de som haft chans att ta ett avbrott med höstlov: jag hoppas att ni tog tillfället i akt att spendera maximalt med tid utomhus och att ni fick några dagar med klart och soligt väder som kontrast till vanligt ”November rusk”.

Själv har jag tyvärr passerat stadiet där jag får höstlov från skolan och med praktik på agendan för min socionomklass är de flesta av mina vänner utspridda på olika orter med schemalagd arbetstid 08:00 -17:00.

Hertz biluthyrning med studentrabatt

Hertz biluthyrning med studentrabatt

Jag kände ändå att jag behövde ett ”brejk” så jag och en tjejkompis beslöt oss för att ge oss ut på roadtrip över Allhelgonahelgen från Norrköping till Helsingborg. Jag stod för bokning av hotell och bil, så vi kunde nyttja studentrabatten hos både Scandic och Hertz och hon la in för soppan – eller rättare sagt dieseln till den splitter nya Volvo v60 D3 jag lyckades få med mig från Hertz biluthyrning i Norrköping!

Jag har haft bil sedan jag tog körkort 2010, men efter att ha lagt ut vad som känns som en förmögenhet på reparationer fick jag erkänna mig ekonomiskt (och även tålamodsmässigt) dränerad och fick sälja min Citroen i somras. Att promenera och cykla går utmärkt för det mesta, men högst olämpligt när man ska ta sig 40 mil till Helsingborg över helgen – och dessutom med en kompis och packning!

lindaillerstam_161113_bakning-copy

Busenkla proteinmuffins med kokosmjöl, mandelmjölk, ägg, steviaströ och saffran.

Det blir oftast en del stopp på vägen och ”Skalman” som jag är som elitidrottare med inbyggd mat-och-sov-klocka, var det en smart idé att göra iordning matlådor och även det där mysiga ”bilfikat” att mumsa på. Annars tömmer man kontot på diverse bilmackar och innehållet i vad man köper är oftast till 99,9% socker och snabba kolhydrater. Jag valde att vara lite extra huslig och bakade egna proteinmuffins med kokosmjöl, mandelmjölk, ägg, steviaströ och saffran. Busenkla att göra och blev faktiskt riktigt goda!

Jag plockade upp Theres klockan 08:00 på lördagen och vi körde de första två timmarna till Jönköping för ett första stopp med träningspass på Nordic Wellness. Vi var ju på roadtrip och hade ingen brådska till att komma fram till Helsingborg. Det enda vi hade bokat var att möta upp Theres vän Andreas för middag på en köttrestaurang där han bokat bord.

Jag kan varmt rekommendera att stanna till för att röra på sig när man ska köra längre sträckor. Få igång blodcirkulation och syresättning och på samma gång få komma ur bilen och utforska lite nya platser. Vi parkerade och promenerade genom stan till gymmet så vi fick chans att se lite av Jönköping city. Vädret var inte det bästa, men det var ändå kul att få se lite av staden.

Färdiggympade och hungriga som bara den blev det matlådalunch och sedan fortsatte resan ned söderut. Strax efter Jönköping stötte vi på årets första snö (som vi sett) och med halt väglag och ordentlig blåst var jag otroligt tacksam för att grabbarna på Hertz hade fixat en minst sagt stabil bil och dessutom med nymonterade dubbdäck!

lindaillerstam_161113_bbqmat-copy

Middag på KOL & Coctails.

Efter att ha checkat in på Scandic, blev det till att göra oss iordning och bege oss mot Helsingborgs stadskärna för middag på KOL & Coctails. Jag äter aldrig snabbmat och ska det ätas hamburgare ska det vara kvalitet. Antingen gör jag den själv med egenmald högrevsfärs och hembakat bröd eller så får det bli som den här kvällen: på en topp notch restaurang med duktig kock och fina råvaror! Ursäkta dålig kvalitet på bilden, men jag försökte så gott jag kunde i stearin-mysljus-belysningen!

Surdegsbröd, högrevsburgare, inlagd gurka och rödlök, bbq sås och grillade grönsaker. (Jag erkänner att jag bad om ketchup, men det var INTE för att det var något som helst fel på smaken – för mig är det bara ett rent måste till hamburgare…bad kyparen att smyga till mig en flaska så att inte kocken skulle se!)

Dagen därpå vaknade jag tidigt i vanlig ordning och kände mig väldigt glad av att få lyxa till det med hotellfrukost. Restaurangen på hotellet var pyntad i Halloween tema och mellan alla skinkor, limpor, äggröror, yoghurt sorter och färska fruktbitar hittade jag de här:

lindaillerstam_161113_bakelser-copy

Nutella- och chokladmuffinsspindlar, med godisremmar till ben och mini marshmallows som ögon.

Jag vet fortfarande inte riktigt vad det var för någonting, men jag tyckte de var så söta så jag var tvungen att ta ett kort. Tror att det var någon form av Nutella/chokladmuffinsspindlar, med godisremmar till ben och mini marshmallows som ögon. Ingenting för mig som hade blicken fäst på brödbuffén och baconfatet.

Jag är inte mycket för socker eller bakelser, men bacon och gott surdegsbröd tackar jag inte nej till! Lite havreyoghurt och olika flingor, nötter, torkad frukt och skivad banan till det och jag var proppmätt. Det blev att smälta maten med en lugn promenad tillsammans med Theres vän Andreas vid Helsingborg marina innan vi begav oss hemåt mot Norrköping – med ännu ett stopp för träring i Jönköping så klart!

Det är många som väljer att resa till varmare breddgrader nu på hösten, men med begränsad studentbudget och en tillräckligt stor utgift för vår roadtriphelg, så kan jag intyga att det går att ”chilla på stranden” även i Helsingborg såhär års! Allt man behöver är lite extra lager kläder bara (och en varm kopp te eller kaffe efteråt!)

lindaillerstam_161113_mat-copy

Mat som mättar… bacon och gott surdegsbröd, havreyoghurt och olika flingor, nötter, torkad frukt och skivad banan.