Bloggen om ett rikare studentliv

  • Hem
  • /
  • Studentliv
  • /
  • Gästbloggare Linda Illerstam: Så slipper du blodsockerfall

Gästbloggare Linda Illerstam: Så slipper du blodsockerfall

Vår hälso- och träningsbloggare Linda Illerstam är tillbaka för att dela med sig av sina tips och trix för att orka med skoldagen!

Vi går in i mars månad och närmar oss mitten av vårterminen. Den där ny-termin-energin finns det inte mycket kvar av och nyårslöftena känns kanske ansträngande nu. Många av oss lovade saker som relaterar till träning, mat och hälsa men också till ekonomi; som att storhandla, laga och enbart äta matlådor och träna mer. Känner du igen dig?

Det börjar bli lite ljusare ute och det kan ge en gnutta extra energi, men vintermörkret tär på både kropp och psyke. Värt att nämna är att många (utifrån vad jag sett under min tid som personlig tränare och även att döma av bristen på vattenflaskor i skolans föreläsningssalar) dricker alldeles för lite vatten. Det är en simpel sak som påverkar otroligt mycket i fråga om hälsa och välmående och att vara uttorkad kan orsaka – precis som lågt blodsocker – huvudvärk, koncentrationssvårighet, energi och humör. Men frånsett vattenflaskan som jag rekommenderar alla att ta med och fylla på regelbundet under dagen (!!), så är det blodsockret jag vill lyfta i det här blogginlägget och ge några enkla, motiverande ekonomi- och hälsotips!

instagram.com/lindaillerstam

Suget efter socker är en helt naturlig respons när blodsockret sjunker och det är inte ett tecken på ”dålig karaktär” eller något annat elakt du kanske säger till dig själv. Hjärnan är tränad att veta vart det finns snabb energi och suget efter snabba kolhydrater är en respons på detta. De enda gångerna jag vill ha något sött är när jag väntat för länge med att äta och mitt blodsocker är kört i botten. Äter jag då godis eller något annat med mycket snabba kolhydrater i kommer mitt blodsocker skjuta i höjden och jag får en energirusch – kanske även en liten lyckokick på – vilket förstärker min hjärnas teori om att trött Linda + godis = pigg och glad Linda och därigenom något som ger önskvärd effekt.

Att blodsockret sticker i höjden av snabba kolhydrater tror jag att dem flesta av er redan vet. Värt att nämna är dock de eftereffekter som uppstår i kroppen när blodsockret stiger så pass snabbt. Enkelt förklarat svarar kroppen på förhöjda sockervärden i blodet med att utsöndra hormonet insulin vilket hjälper till att dra in näringen från blodet in i kroppens celler. Ett snabbt påslag med mycket socker signalerar till kroppen att frigöra mycket insulin och då sitter du där i föreläsningssalen med ett ”rensopat” blod, med ännu lägre sockerhalt än innan chokladbaren och mår sämre än om du låtit bli. Nu är vi i ett moment 22 i och med att kroppen – återigen – kommer tycka att det är viktigt med snabb energi och du kommer vilja ha mer socker, NU! Då kanske du dricker din läsk som du köpte samtidigt som chokladen och så sker samma effekt i kroppen vilket leder tillbaka till samma situation – igen!

-Att ge kroppen mer att jobba med än rent socker, då menat andra näringsämnen än kolhydrater, som exempelvis protein och fett, är ett sätt att balansera blodsockret och inte ge samma insulinpåslag.

-Att äta regelbundet och innan du når din absoluta blodsockerbotten är ett annat.

Matlådor och nyttiga mellanmål i väskan kombinerar dessa två och du kan dessutom ta en rask och uppiggande promenad i friska luften. Ett nyårslöfte om bättre mat, mindre godis och småhandel räddat!

Under de senaste åren har det kommit en uppsjö av mellanmålsalternativ med bra näringsvärde som tar precis lika lite tid att förbereda som en chokladbar och som enkelt slängas ned i väskan (notera att det inte ersätter övriga måltider). Proteinbars finns i alla former och smaker men långt från alla når upp till mina krav på innehåll och näringsvärden. I vissa fall är de nästintill identiska med en vanlig godisbar fast med lite tillsatt protein och det gör dem inte ”nyttiga” för det. Men, det finns proteinbars med bra näringsvärden med protein, fett och kolhydrater, utan eller minimalt tillsatt socker som ger bra effekt på blodsocker, hunger och sötsug. Det blir dessutom i många fall även ett bättre ekonomiskt alternativ då vi kan nyttja vår studentrabatt på webben, som exempelvis 10% hos Gymgrossisten och ofta specialerbjudanden på hela lådor bars framför att köpa styckvis.

Jag har precis fått prova helt nya proteinbars ”Delicious High Protein Bar” från Star Nutrition som är Gymgrossistens egna märke och dem är galet goda! Sammantaget betyg för konsistens, smak och näringsvärde är riktigt bra och av de tre smakerna Salted Caramel, Coconut Dream och Choco Brownie är den sistnämnda min favorit. Dessa bars är gluten-, nöt- och äggfria men om du är mjölkallergiker, laktosintollerant, väldigt känslig mot ägg eller soja (de har producerats i en fabrik där det finns ägg och soja) eller är vegan finns givetvis andra alternativ hos Gymgrossisten med bra näringsvärden som inte innehåller något animaliskt protein eller soja. Vill du undvika sötningsmedel finns det alternativ även utan det.

I samarbete med Gymgrossisten har vi nu en tävling där vi lottar ut hela 10 st lådor med proteinbars i de nya smakerna. Ta chansen att vinn detta genom att gå in här eller gå in på ”Tävlingar” via Mecenat-appen.

Hoppas att du fick med dig något användbart från det här inlägget och att vi ses här på bloggen eller på Mecenats facebook eller Instagram @mecenatse snart igen!

// Linda Illerstam @lindaillerstam

Studentrabatt hos Gymgrossisten hittar du här.