Bloggen om ett rikare studentliv

 • Hem
 • /
 • Mat
 • /
 • Gästbloggare Linda Illerstam: bra glass i stora lass!

Gästbloggare Linda Illerstam: bra glass i stora lass!

Sommar, sol, lata dagar på stranden och som sig bör – iskalla glassar – det hör sommaren till. En och annan glasstrut eller bägare med kulor är ingenting som på något vis är ”fel” eller hälsofarligt. Men det är när struten blir strutar, bägaren blir till halvliters Ben & Jerrys och de äts var och varannan timma, alla dagar i veckan som det uppstår problem.

Glöm ”strandformen”, viktigast är insidan och glass i allt för stora lass kan påverkar allt från blodsocker till blodfetter och munhygien… Men, det finns sätt att njuta av vår sommarfavorit utan att tumma på hälsotänket!

Jag vill dela med mig av 4 recept på glassar som man med gott samvete kan sleva i sig som både soffmys till sommarfilmen, som en uppfriskande energiboost inför beach volleybollen eller som ett fullvärdigt och bra mellanmålsalternativ.

Vi är alla olika och har olika behov, tid, vilja och ekonomi, så jag kommer lista lite alternativ med skiftande pris och ambitionsnivå. Gemensamt är att alla glassar är sockerfria, innehåller lite eller inget fett och är boostade med protein, vitaminer och mineraler.

 1. Det första alternativet är en redan färdig produkt, så det kräver varken köksredskap, längre inköpslista eller tur till skogs efter bär att smaksätta med. Det är en ”proteinglass” från Add Ice Cream som jag hittade på ICA – och därmed kunde plocka dubbel bonuspoäng för med ICA studentkortet – som finns i olika smaker, exempelvis: Chocolate Chunk, Cookie Dough och Vanilj. Väldigt god, bra ingredienser och näringsinnehåll, men tyvärr lite ansträngande för studentkassan, så det här blir en glass för ”lagomma lass”.

  Proteinglass Add Ice Cream

  Proteinglass Add Ice Cream

 1. Det andra alternativet kräver något mer engagemang. Här behövs en skål, en frys och en stavmixer eller matberedare. Utöver detta behövs 3 ingredienser: Sockerfri lättkvarg med vaniljsmak, banan och valfria bär. Jag har använt hallon och smultron. Behöver man byta ut kvargen mot ett laktos och/eller mjölkfritt alternativ går det lika bra med laktosfri – eller sojakvarg eller havre/soja yoghurt. Använder man yoghurt kan det vara bra att bara använda fryst frukt och bär och att man låter skålen stå längre i frysen för att få fastare konsistens. Priset kan pressas ned till under 20 lappen, förutsatt att man har köksutrustningen redan inköpt såklart!

Recept:
100g fryst banan
150g frysta bär
150g sockerfri lättkvarg med vaniljsmak

Mixa alla ingredienser med en stavmixer och ställ in i frysen. Rör om med jämna mellanrum och låt glassen stå i frysen ca 30 min.

Proteinglass med kvarg, bär och banan. Ingredienser med studentrabatt finns på Ica.

Glass med kvarg, bär och banan. Ingredienser med studentrabatt finns på Ica Student.

 1. Nu går vi något mer avancerat, både i tillredning och fokus kring näringsvärden. Det går att förenkla och spara på pengarna om man väljer att använda samma ”smet” men att hälla den i glassformar istället för att göra sorbet i en glassmaskin. Jag har köpt en glassmaskin för en billig peng på sommarrean, så jag använder den. Glassen är gjord på ”Amino Energy” från Optimum Nutrition med vattenmelonsmak, färsk vattenmelon och vatten. Aminosyror är minsta byggstenen till protein, så det här är ett proteinglassalternativ för den som vill göra en helt mjölk/soja/glutenfri variant som dessutom ger en liten energi boost med tillsatt grönt te och grön kaffeböna.

Recept:
200g tärnad färsk vattenmelon
3 skopor Amino Energy Optimum Nutrition
200ml kallt vatten

Mixa i alla ingredienser med en stavmixer och häll i glassmaskinen. Låt glassmaskinen stå och snurra en liten stund innan du häller i ”smeten” annars är det lätt att det fastnar i kanterna. Låt smeten vara i, i 10-15 minuter tills det är e bra sorbet konsistens.

Melonglass

Melonglass med Amino Energy Optimum Nutrition – använd glassformar eller glassmaskin.

 1. Slutligen, proteinglassen som kräver glassmaskin, flest antal ingredienser och som har det mest kompletta näringsinnehållet: Choklad, banan och vanilj- proteinglass med pecannnötter. Mycket protein, kolhydrater och vitaminer från bananen och nyttiga fetter och mineraler från nötterna. Jag har samma bas som till Hallon & Smultron glassen med fryst banan och en sockerfri lättkvarg med vaniljsmak, men sen har jag haft i en portion ”Double Rich Chocolate 100% Whey Gold standard” chokladprotein och toppat den färdiga glassen med några pecannötter.

Recept:
100g fryst banan
150g sockerfri lättkvarg med vaniljsmak
1 portion Optimum Nutrition 100 % Whey Gold Starndard Double rich chocolate
200ml kallt vatten

Blanda alla ingredienser och mixa med stavmixer innan du häller i smeten i glassmaskinen. Om du vill ha glassen krämigare och/eller öka på näringsinnehållet lite kan du använda mjölk – standard eller lätt – istället för vatten. Det går även att använda ett så kallat ”kaseinprotein” som är tjockare i konsistens och som dessutom är lite långsammare upptaget i kroppen (du håller dig mätt längre). Låt smeten stå i glassmaskinen i 20 minuter och håll koll på konsistensen – jag tog ut min smet lite för tidigt så jag satte in den i frysen och rörde om med jämna mellanrum, som med Hallon & Smultron glassen.

Kräver lite mer arbete – men ett fint alternativ för dig som vill proteinboosta din glass.

Kräver lite mer arbete – men ett fint alternativ för dig som vill proteinboosta din glass.

Så… alla ni som gillar glass – ännu finns lite mer gottigt att krama ur den här sommaren, njut! //? ?  En glassig sommarhälsning från Linda

Genom Mecenat hittar du glass-ingredienserna och proteinpulver med studentrabatt: