Bloggen om ett rikare studentliv

  • Hem
  • /
  • Vuxenpoäng
  • /
  • Försäkring: Allt kan hända – på gott och ont

Försäkring: Allt kan hända – på gott och ont

Hur viktig eller intressant du upplever att frågan om försäkringar är, beror nog både på din personlighetstyp och vilka erfarenheter du själv och dina närmaste har. Är du en person som lätt kan presentera minst sju allvarliga risker med att överhuvudtaget lämna hemmet? Som kan berätta om bekanta som råkat ut för oturligheter av bibliska mått? Eller har din erfarenhet lärt dig att lita på turen? Jagar du kickar och avverkar extremsporter som om du var byggd av en legering av kolfiber och kryptonit?

Verkligheten har en tendens att drabba eller skona dig helt oberoende av din riskmedvetenhet. Vad som är en rationell hållning i frågan kommer du aldrig veta förrän efteråt.

När du köper en försäkring, är det ofta i förhoppningen att du aldrig ska få se de pengarna igen. För helst av allt vill du inte bli sjuk eller skadad, bli av med något värdefullt eller drabbas av inbrott, våld eller eldsvådor. Men saker händer. Det vet vi ju, tyvärr. Av erfarenhet; andras eller egen. Och ifall oturen skulle vara framme, kan en bra försäkring göra hela skillnaden! Då är det skönt att kunna falla tillbaka på det där lite trista, men kloka beslutet att teckna en försäkring.

En hemförsäkring täcker mer än du tror (och är till exempel till stor hjälp om du skulle råka illa ut på utlandsresan). En vanlig hemförsäkring kostar någon tusenlapp per år – beroende på hur stora värden du har och vilka val du gör – och bör alltid finnas med i budgeten för ditt boende. (DN publicerade förra våren en bra artikel om vikten av hemförsäkring.)

Om du vill komplettera med en allriskförsäkring, så kallad “drulleförsäkring” är du hyfsat skyddad även vid trista oturshändelser som när du tappar mobilen i badkaret. Om du har barn eller andra efterlevande, kan du fundera på en livförsäkring, som brukar vara ganska billig medan du är ung.

Du som är inskriven på ett svenskt universitet eller högskola omfattas av en gratis, statlig olycksfallsförsäkring via Kammarkollegiet. Försäkringen gäller under skoltid och medan du tar dig till och från din skola. Om du pluggar som utbytesstudent på ett lärosäte med avtal med din svenska skola, gäller studentförsäkringen hela dygnet. En kompletterade olycksfallsförsäkring kan vara bra om du vill känna dig säker även på din aktiva fritid. Men kolla först vad din hemförsäkring täcker.

Du kan lära dig mer och jämföra försäkringar på konsumenternas.se.

Om du har en bil som är i trafik, är du enligt lagen skyldig att ha en trafikförsäkring. Var noga med detta, då du kan få betala en avgift om drygt hundra kronor för varje dag som din bil är oförsäkrad. Trafikförsäkringen skyddar inte din bil, men täcker andra skador på person och egendom, vid en olycka som du haft skuld i. För att försäkra dig mot skador på din bil, behövs ytterligare fordonsförsäkring. Den som äger en moped eller motorcykel upptäcker snart att försäkringen är en betydande del av kostnaden.

Och glöm inte – vilket försäkringsskydd du än väljer – var rädd om dig. Det är helt OK att ”gå back” på vissa investeringar.