Bloggen om ett rikare studentliv

Fixa sommarjobbet

En del börjar ringa runt till lokala företag i januari med frågan om sommarjobb. Det kan nog vara en bra taktik. Men har du inte haft samma framförhållning – ingen panik. Många arbetsgivare är, om sanningen ska fram, inte heller så värst framsynta.

Långt ifrån alla sommarjobb annonseras ut. Du ökar dina chanser att landa ett jobb om du är beredd att lägga en del kraft på att nosa upp en vakans på egen hand.

Börjar du få kläm på vad du vill jobba med efter plugget? Toppen! Börja då med att söka sommarjobb inom samma bransch. Rätt extrajobb på loven ger dig erfarenhet som kan vara fantastiskt värdefull efter examen. Och du har dessutom lättare att motivera varför du söker sommarjobb just där. Berätta i ditt första samtal att du gärna vill jobba inom just detta området även på längre sikt. Många arbetsgivare uppskattar att kunna hjälpa till med en inblick i branschen och blir kanske lite smickrade och glada över ditt intresse.

Ta tillfället i akt att vässa det som kommer att utvecklas till ett riktigt skarpt CV i framtiden. Om det är skralt med meriter – så är det ju för alla i början – lägg fokus på vad du vill göra och hoppas lära dig. Och glöm inte att använda det du faktiskt har att skryta med. Om du varit dagmatte till grannens hund eller klassens elevrådsrepresentant tyder det på att du är en person som människor känner förtroende för. Är du initiativrik som festfixare eller engagerad i en förening? Berätta det.

Saknas det tillgängliga sommarjobb inom ditt framtida yrkesområde? Nog ska det gå att hitta ett jobb ändå. De flesta verksamheter med mycket personal behöver vikarier under semesterveckorna. Kolla inom hemtjänst, parkförvaltning och lokal tillverkningsindustri. Kanske kan du distribuera tidningar eller reklamblad? Har du nära till en sommarort med mycket turism och därmed massor av säsongsarbeten? Grattis! – Att sälja glass eller hyra ut cyklar kan rädda sommaren när CSN-utbetalningarna uteblir.

Mer tips kan du få från till exempel facket, som ibland erbjuder riktigt fördelaktiga medlemsskap för studenter.

Lycka till.