Bloggen om ett rikare studentliv

  • Hem
  • /
  • Teknik
  • /
  • De 29 bästa apparna för din mobil som du inte redan har

De 29 bästa apparna för din mobil som du inte redan har

Telefonen blir alltmer navet i våra liv. Vi samlar våra bilder, våra kontakter, våra innersta tankar, våra möten, vår ekonomi, våra konversationer och mycket mer. Idag kommer de flesta mobiltelefoner med en solid uppsättning appar för både mail, foto, kalender, anteckningar, surf och dokument. Men både Androids Google Play och Apples App Store erbjuder näst intill oändligt med appar för olika ändamål.Det är en styrka och en svaghet. Styrkan ligger i det breda utbudet, svagheten i att det är svårt att hitta russinen ur kakan. Visst, vi har alla Instagram, Facebook och Netflix. Men det finns ju så mycket mer där ute.

Så låt mig, Jezper Söderlund, Mecenatanställd, legitim prylnörd tillika programledare för svenska podden En podd om teknik, guida dig till de bästa apparna du förmodligen inte redan har.


Fixa dina bilder: Darkroom & VSCO

darkroom

Darkroom

Ta dina bilder till nästa nivå genom att bearbeta dem med riktiga bildverktyg. Nöj dig inte med Instagrams enklicksfilter, du kan göra mer med dina bilder med de utmärkta verktygen Darkroom & VSCO (Visual Supply Co).

Darkroom: iOS
VSCO: iOS | Android

Vilken låt var det där? Shazam!

shazam

Shazam

Ibland hör man musik man gillar på radion, i en butik eller kanske i en restaurang, utan att man vet vad det är man lyssnar på. Det är här Shazam kommer in. Hör du något du gillar? Starta bara appen, så lyssnar den in sig och ger dig både artist och låt, och därefter kan du lägga till låten till t.ex. en av dina Spotify-spellistor.

Shazam: iOS | Android

Lyssna på podd som ett proffs: Overcast, Maestro & Pocket Casts

overcast

Overcast

Både iOS och Android har inbyggda poddspelare som funkar helt okej. Men en seriös poddlyssnare bör definitivt kolla in marknaden för andra poddspelare, t.ex. Overcast, Maestro eller Pocketcasts. Vad sägs som uppsnabbad uppspelning utan att talet blir konstigt, automatisk volymjustering eller prioriterad spellista (oavsett ordning på avsnitt, så hamnar alltid nya avsnitt från favoritpoddarna längst upp). Testa och se vilken som passar dig bäst.

Overcast: iOS
Castro: iOS
Pocket Casts: iOS | Android

One password to rule them all: 1Password & Lastpass

1password

1Password

Tänk om man bara behövde komma ihåg ett enda lösenord? Med en lösenordshanterare är det precis så enkelt ditt liv kan bli. Lagra alla dina lösenord på ett och samma ställe. Låt dig loggas in automatiskt, låt den föreslå lösenord och påminna dig när du behöver byta.

1Password: iOS | Android
Lastpass: iOS | Android

Att-göra: Todoist & Wunderlist

todoist

Todoist

Få mer gjort varje dag genom att ha koll på vad som skall göras. Släng snabbt in allt som behöver göras, allt eftersom det dyker upp. Organisera sedan dina todos efter prioritet eller vilken dag de skall göras. Du glömmer inget, och du finner ro i sinnet när dagens todo-lista är tom.

Todoist: iOS | Android
Wunderlist: iOS | Android

Alla dina anteckningar: Evernote

evernote

Evernote

Evernote är den perfekta kompanjonen för dig som studerar. En tjänst att samla alla dina anteckningar, i kategorier och sökbara. Lägg till bilder, checklistor, och mycket mer. Evernote kommer du åt både via dator, mobil, surfplatta och i webbläsaren. Med andra ord: alla dina anteckningar tillgängliga alltid.

Evernote: iOS | Android

Nästa generationens e-post: Spark, Airmail, Outlook & Google Inbox

spark

Spark Mail

Epost är äldre än det moderna internet, och de gamla mailklienterna är ofta inte smartare än de var för 20 år sedan. Men senaste åren har trenden ”Inbox Zero” blåst in med full kraft och låter dig hantera mail på ett smartare sätt. Gruppera mail automatiskt beroende på innehållet, intelligent sortering, flytta automatiskt mail från inkorgen tills de är aktuella och få ro i sinnet med en ständigt tom inbox.

Spark: iOS
Airmail: iOS
Outlook: iOS | Android
Google Inbox: iOS | Android

Mmm… kaffe: Espresso House

espressohouse

Espresso House

Espresso House har gjort den perfekta appen för kaffeälskare. Ständig ström av erbjudanden och gåvor och du kan ladda ditt kaffekort och handla med rabatt direkt från appen. Som student har du dessutom extra bra rabatt när du handlar hos Espresso House med deras app.

Espresso House: iOS | Android

Koll på maten och inköpslistan: ICA Handla

ICA

ICA Handla

För dig som handlar på ICA, så är deras app ett måste. Skapa inköpslista och sortera den automatiskt efter ordningen i din butik. Sök recept och lägg till ingredienser på inköpslistan med ett klick. För dig med ICA-kort kan du också kolla saldot och din bonusnivå. Glöm inte att du som student kan få ICA-kort med bland annat dubbel bonus!

ICA Handla: iOS | Android

Håll koll på din träning: Runkeeper

runkeeper

Runkeeper

Världens mest populära träningsapp. Spåra alla dina aktiviteter, både utomhus och inomhus. Tävla med vänner och andra i personliga, lokala och globala utmaningar, håll koll på din utveckling och se allt utmålat i inspirerande grafer och topplistor.

Runkeeper: iOS | Android

Din mobiloperatörs app

Alla svenska operatörer värda namnet har idag en egen app. Ladda ner för att hålla koll på din räkning redan innan den dimper ner i brevlådan. De erbjuder alla information om hur mycket data du använt, hur många samtal du ringt och hur många SMS och MMS du skickat. Plus mycket mer! Och glöm inte att du via Mecenat har rätt schyssta studentrabatter hos flera av Sveriges stora operatörer.

Tele2: iOS | Android
Comviq: iOS | Android
Telia: iOS | Android
Halebop: iOS | Android
Telenor: iOS | Android

Använd mobilen som en skanner: Office Lens

officelens

Office Lens

Kladdar läraren väldigt mycket på whiteboarden? Lugn, ta en bild, oavsett vinkel, och släta ut och justera bilden, så kan du försöka lista ut i efterhand. Office Lens låter dig exportera både som bild och dokument, till en mängd olika tjänster, t.ex. Dropbox, Google Drive, One Drive m.fl.

Office Lens: iOS | Android

Är väderprognosen ojämn? Weather Pal!

weatherpal

Weatherpal

Vilken vädertjänst är egentligen mest pålitlig med att förutsäga vädret? Du behöver inte välja. Weather Pal samlar ihop tre stora vädertjänsters prognoser och slår ihop dom till en enda kombinationsprognos. Allt för att vara säker på grillvädret.

Weather Pal: iOS

Flipper i färg: INKS

inks

INKS

INKS är spelet du får om du kombinerar flipper med ett målarset. I stället för att samla poäng på klassiskt flippervis så skall du träffa färger med så få skott som möjligt. Oerhört snyggt, men varning, det är också oerhört beroendeframkallande.

INKS: iOS

Ett plus två blir: Threes

threes

Threes

För varje ny platta du plussar ihop så kommer det in en ny. Plussa ihop plattorna och se till att du inte kör fast. Också beroendeframkallande, och det perfekta väntar-på-bussen-spelet.

Threes: iOS | Android

Är du nästa Avicii? Traktor DJ

traktorHar du DJ-drömmar? Traktor är ett väletablerat och seriöst program för digital DJ:ande på dator redan, och deras mobil och surfplatte-app är precis lika seriös. Det är ett av de mest funktionsrika DJ-programmen för mobila enheter, men är fortfarande förvånansvärt enkelt att lära sig.

Traktor DJ: iOS

Ett rikare studentliv: Mecenatappen

mecenat2

Mecenatappen

Sist men störst, vår alldeles egna app. Här har du inte bara tillgång till ditt digitala Mecenatkort (som funkar lika bra som det fysiska), men även alla onlinerabatter, de lokala rabatterna i din närhet, tillfälliga kampanjer och kuponger, och så klart en oändlig ström av roliga tävlingar!

Mecenat: iOS | Android

Vilka är dina favoritappar?

Har du tips på fler ovärderliga appar man bör ha på sin telefon? Posta ditt tips på Facebook, Instagram eller Twitter, tagga med #mecenatapptips.