Bloggen om ett rikare studentliv

  • Hem
  • /
  • Teknik
  • /
  • Vad ska jag tänka på när jag köper en dator till mina studier?
HP dator till studier

Vad ska jag tänka på när jag köper en dator till mina studier?

Grattis till att du är en av dem som väljer att investera i framtiden genom att plugga! När du studerar är det mycket att tänka på och ett av de viktigaste redskapen som du kommer att använda dig av är en dator. Datorn kommer att följa med dig varje dag genom hela studietiden och användas för att anteckna under föreläsningar, skriva arbeten och söka information bland annat. I en djungel av olika alternativ så kan det vara svårt att veta vad man ska tänka på och vad som är viktigt vid val av dator. Det handlar till stor del om vad det är du ska plugga och vilka personliga preferenser du själv har. Här tipsar vi på HP Store om vad du bör tänka på.

   1. Prestanda

Till att börja med så behöver du titta på datorns prestanda vilket kan vara svårt om du inte är så insatt i hur datorn fungerar. Ett bra sätt kan vara att ta reda på från skolan vilken prestanda de rekommenderar utifrån din utbildning. Olika utbildningar kräver olika mycket av datorn beroende på om du ska använda tyngre applikationer som till exempel CAD, videoredigering och liknande eller om du endast ska anteckna och skriva uppsatser. Det viktigaste som du ska titta efter gällande prestandan hos datorn är processor, grafikkort, minne och lagring.

    2. Vikt

Vidare måste du titta på vikten till den dator som du är intresserad av. Tänk på att datorn kommer att följa med dig överallt och att du ska släpa på den fram och tillbaka till skolan dagligen. Därför bör den vara så lätt som möjligt utifrån ditt användande. Vikten på bärbara datorer är vanligtvis runt 1 kg upp till 4,5 kg.

   3. Storlek

Storleken på datorn hänger till stor del ihop med vikten, ju större dator desto tyngre blir den. Men ju större dator du väljer, desto större skärm får du också vilket kan vara viktigt inom vissa utbildningar. Man mäter oftast storleken på datorn i form av storleken på skärmen som mäts i tum. De vanligaste storlekarna är 13, 14, 15 och 17 tum. Även om skärmstorlek till stor del handlar om personliga preferenser så kan du tänka på att om du endast ska skriva och söka på datorn så kan du fokusera på datorer bland de mindre storlekarna för att få den så lätt som möjligt.

HP dator som även är surfplatta

      4. Design

Design är självklart viktigt ur flera olika aspekter. Först och främst ska du såklart välja en dator som du känner speglar dig och din personliga stil. Men det finns mer att tänka på vid val av design. Utöver vanliga traditionella bärbara finns det även omvandlingsbara datorer med touch, där skärmen kan vridas 360 grader och även användas som en surfplatta bland annat. Det kan vara svårt att förstå varför designen gör att datorn går upp i pris. Men med det dyrare priset kommer ofta mer exklusiva materialval och ett mer genomarbetat chassi som bidrar till att datorn blir tunnare, lättare och mer tålig.

    5. Säkerhet

Det som många glömmer är att titta på är säkerheten i datorn som de väljer. Utöver de klassiska antivirusprogrammen och brandväggarna så finns det idag mycket inbyggd säkerhet. Du kan bland annat hitta IR-kamera, sekretessfilter, avstängningsknapp för webbkamera och fingeravtrycksläsare bland säkerhetsfunktionerna. På så sätt skyddar du dig och din information från angrepp.

HP dator med säkerhetssystem

     6. Pris

Sedan kommer den punkten som alla är medvetna om vid köp av sin dator, priset. Att köpa en dator kan kosta mycket men kommer också att hjälpa dig till många produktiva studietimmar liksom nöjestimmar framför en bra serie eller ditt favoritspel. En rekommendation är att titta igenom ditt behov och anpassa datorn så att den kan följa med dig under hela studietiden.

Hos HP Store får du som student exklusiva rabatter på hela sortimentet. Besök HP Stores partnersida hos Mecenat och se ett urval av våra bästa erbjudanden på datorer för studietiden.

Lycka till vid val av dator!

 

Skriven av Ebba Rimbäck och Roger Cigehn.
Av HP i samarbete med Mecenat.