Bloggen om ett rikare studentliv

Boktips för sommaren

En sak som är helt oberoende av väder är böcker. De fungerar lika bra i stekande sol under ett parasoll på stranden som inomhus i en fåtölj en kall dag när regnet står som spön i backen. Alla borde läsa. Jag anser att de som säger ”jag läser inte” är egentligen faktiskt också bokälskare, men som ännu inte hittat böckerna de älskar. Jag är precis en sådan, för ett år sedan hade jag inte kallat mig bokläsare. Men när man hittar rätt, så går det undan. Jag har på ett år läst nästan 40 böcker, och tänkte ge tips på mina absoluta favoriter.


Silo-WoolSilo-serien

Författare: Hugh Howey
Innefattar böckerna: Wool, Shift och Dust

Silo, Hugh Howeys bokserie som består av tre böcker; Wool, Shift och Dust, är från början en egenpublicerad bokserie som blev New York Times och USA TODAY bestseller samt belönats med Indie Book of the Year 2012 av Amazon. Filmrättigheter till boken har köpts av 20th Century Fox.

I en förstört och giftig framtid bor en stor samling människor i en gigantisk silo under marken, flera hundra våningar djup. Samhället är fullt av regler och lagar som skall se till att hålla dem säkra. Det största tabut är att prata om att gå ut, vilket straffas med att man släpps ut. Översta våningen av silon ligger ovan mark, och invånarna kan via en stor skärm titta ut. Alla som döms att gå ut får i uppdrag att rengöra kameran som matar skärmen med bild. Ingen som lämnat silon har någonsin hunnit längre än att man på skärmen kunnat se dem dö. Väl ute är det inget som hindrar de dömda från att låta bli att rengöra kameran, men av någon anledning så gör alla det ändå.

När sheriff Holston, som upprätthållit lag och ordning i många år bestämmer sig för att gå ut, så sätts en lång kedja av händelser igång. Juliette, en mekaniker från silons botten, blir utsedd till ny sheriff och upptäcker hur korrupt samhället i silon blivit, och blir sedan något ofrivilligt ledaren av en revolution. Frågorna är många, hur hamnade vi i silon, varför får man inte gå ut, och finns det andra i världen?

Bokserien är lång och detaljrik, och Hugh bygger sakta upp en trovärdig miljö med en unik och spännande story. Böckerna går, som man brukar säga, knappt att lägga ifrån sig.


Marcus-BrillianceBrilliance-trilogin

Författare: Marcus Sakey
Innefattar böckerna: Brilliance, A Better World och Written In Fire

I Wyoming kan en liten flicka läsa av människors djupaste hemligheter bara genom kroppsspråk. I New York tjänar en enda man 300 miljarder dollar genom att känna av mönster på börsen. I Chicago kan en kvinna bli osynlig genom att befinna sig där ingen tittar.

De kallas briljanta, och sedan 1980 har en procent av alla som fötts fått någon form av gåva. Nick Cooper är en av dem, och jobbar som FBI-agent. Hans gåva lämpar sig utmärkt för att jaga terrorister, och hans största mål har länge varit att fånga den briljanta man som sakta försöker skapa inbördeskrig mellan briljanta och amerikaner.

Brilliance-trilogin är en thriller med högt tempo som tar dig över hela USA. Serien har allt, och bygger upp till en mäktig final. En bokserie jag önskar att jag kunde läsa för första gången en gång till.


Aric-WeaversWeavers

Författare: Aric Davis

9-åriga Cynthia Robinson lever ett helt vanligt liv, tills den dagen hon bara vet, utan att någon sagt något, att hennes föräldrar kommer skilja sig. Cynthia inser att hon kan läsa andra tankar, men också att hon kan påverka dem. Men Cynthia är inte ensam. Överallt i landet finns människor som kan ”väva” tankar, som kämpar med att leva normala liv trots sina krafter. Några ”vävare” har mörkare motiv och vill få tag på andra ”vävare” för sina egna ändamål.

Samtidigt jobbar en hemlig statlig organisation, Telekinetic Research Center, med att hitta lämpliga ”vävare” att använda för rikets säkerhet. TRC tar upp jakten på Cynthia, frågan är om de vill hjälpa henne mot den onda krafter som jagar henne, eller om de vill fånga henne för att själva utnyttja hennes talang.

Aric Davis skriver här en tight thriller som utspelar sig både i nutid och i ett koncentrationsläger under andra världskriget. En mycket spännande och våldsam bok, som är första delen i en serie av fler böcker. Tyvärr har inte nästa del släppts ännu.


Richard-SecondshipThe Rho Agenda-trilogin

Författare: Richard Phillips
Innefattar böckerna: The Second Ship, Immune och Wormhole

1948 kraschade ett UFO i New Mexico. Amerikanska militären har sedan i femtio år försökt få reda på mer om skeppet, utan att ens lyckas ta sig in i det. Men så runt millenieskiftet får en forskare en ny idé, och kommer till slut in. Tio år senare är USA redo att sakta börja dela med sig av tekniken de hittat i rymdskeppet.

Ungefär samtidigt hittar tre college-ungdomar ett andra rymdskepp, gömt i alla dessa år. Med en enkel vidröring förändras alla tre ungdomar, och får reda på all historia om detta och det andra rymdskeppet och den  skrämmande sanningen om de båda rymdskeppen och vad amerikanska militären försöker göra.

Ett fantastiskt äventyr där man får följa de tre ungdomarna ända upp i vuxen ålder, och deras kamp att stoppa amerikanska militärens hemliga agenda när det gäller upptäckterna på det första rymdskeppet. Rho Agenda är en serie på tre böcker. Serien har sedan också brutits ut i två andra trilogier; Rho Agenda Inception innehåller böckerna Once Dead, Dead Wrong och Dead Shift. Rho Agenda Assimilation, den senaste trilogin, där första boken The Kasari Nexus släppts, medan bok två, Altreian Enigma kommer till årsskiftet 2016/2017 och finalen The Meridian Ascent kommer sommaren 2017.


Lars-StjarnfallStjärn-trilogin

Författare: Lars Wilderäng
Innefattar böckerna: Stjärnklart, Stjärnfall och Stjärndamm

Lite svenskt skall vi allt pryda vår lista med också. Lars Wilderäng, är en bloggare, författare och föreläsare, tillika Slöseriombudsman (!).

Lars har skrivit flera böcker, men jag vill lyfta denna trilogi lite extra. Historien följer ett dussin olika människor i nutid. Allt börjar i Göteborg med en iPhone som lägger av och lämnas in på reparation. Telefonen går inte reparera och kort därefter lägger övrig teknik i reparationsbutiken av. Sakta men säkert lägger teknik av runtom i hela staden och i landet. Kanske hela världen? Ingen vet, utan teknik kan vi inte kommunicera med dem. Människors överlevnadsinstinkt kickar igång olika snabbt, och runtom i Sverige gör folk mer eller mindre vad som helst för att överleva. Vi får bland annat följa svenska elitsoldaten Gustav, survivalisten Filip, den smutsiga polisen Peter och programmeraren Anna; hon som upptäcker källan till denna katastrof.

Stjärnklart och Stjärnfall spänner över en tioårs period och är oerhörd detaljerad i sina miljöer och personporträtt, och när trilogin nu får sitt avslut med Stjärndamm som släpps vecka 30, så är det nog många med mig som knappt kan bärga sig.


Rafaele-DeninstabilajamviktenDen instabila jämvikten

Författare: Raffaele Defina

Du har 24 timmar på dig att förvandla den här dollarn till något som är värt mer än en dollar. Så lyder den ovanliga utmaningen från en excentrisk professor till en ung ingenjör som känner på sig att livet borde kunna ge något mer än bara det vanliga kneget. För att vinna utmaningen testar Peter allt. Vad det hela egentligen handlar om är att hitta hemligheten till framgång. Kommer han att lyckas? Låt dig ryckas med av en tidlös roman som är unik i sin genre. Ge dig ut på en oförglömlig resa på jakten efter de anvisningar som kan få dig att leva bättre, tjäna mer och förverkliga dina drömmar. Och inget kommer längre att vara som förut…


Där har du et urval av de bästa böcker jag läst senaste året. Världen är full av bra böcker, och det skulle bli en bok i sig att samla alla rekommendationer på ett och samma ställe. Kanske du hittade något här ovan som kittlar ditt intresse? Som student har du unik Mecenatrabatt hos flera bokaffärer, passa på att utnyttja dem om du känner för att slå till.

 Handla skönlitteratur med Mecenatrabatt