Bloggen om ett rikare studentliv

Bli mer internationell – få vänner utomlands

Förutom att du skaffar dig en massa erfarenhet och minnen medan du reser finns det väl inget bättre än alla personer du träffar på? Människor som kan komma att bli dina vänner för resten av livet. Alla som rest bort under en längre period vet hur det känns att komma till en stad som känns främmande och de flesta vet hur enkelt det är att starta den där första konversationen med en främling. Det finns två typer av människor i världen: de som skaffar vänner bara genom att “andas” (det kommer naturligt) och de som behöver lite mer av en push.

För att göra hela den här “hur får man vänner utomlands” lite enklare, berättar vi tillsammans med EF om 10 situationer när du bara inte kan undgå det. Men tänk på att det handlar om att vara nyfiken under tiden när du är borta, kanske är det just under något utav dessa tillfällen:

1. TA EN SPRÅKKURS

Om du vet att du kommer stanna i en viss stad i mer än två veckor, varför inte utmana dig själv lite extra genom att signa upp dig på en språkkurs? På så sätt kommer du kunna snappa upp några lokala språkfraser som i sin tur kommer hjälpa dig under din resa. Du får inte heller glömma att människorna du träffar på kursen kan bli dina resekompisar som i sin tur blir dina vänner utomlands. Kul!

2. ELLER VARFÖR INTE TA NÅGON ANNAN KURS?

Kanske blir du så förtjust i någonting när du reser, att du väljer att fördjupa dina kunskaper ännu mer i det. Varför inte ta en surflektion på Malta, eller dyklektion i Australien? Men oavsett vilken kurs du väljer kan jag garantera dig att du kommer få nya vänner! Det är lite som i skolan, fast så mycket mer spännande och roligare utomlands.

3. BO MED ”LOCALS”

Hur internationell är du?

Hur internationell är du?

Självklart kan man inte bara knacka på hos någon och förvänta sig att bli omhändertagen, det är inte det jag menar heller. Men det finns ju självklart massa andra möjligheter att komma så nära lokalbefolkningen som det bara går, som att tillexempel ”soffsurfa” eller boka boende via AirBnb. Att faktiskt bo i en lägenhet är en bra möjlighet att lära känna staden och få en uppfattning om hur det faktiskt är att bo i staden (du kan träffa grannar och andra människor på så sätt) som du i sin tur kan lära känna.

4. VOLONTÄRARBETA

Varför inte passa på att göra något riktigt bra och ge tillbaka till samhället genom att volontärarbete under din resa? Detta kommer inte bara hjälpa samhället du befinner dig i, du kommer också kunna fördjupa dig i den lokala kulturen och komma i kontakt med massor utav människor (glöm inte bort att detta är ett ultimat sätt att hitta ett nytt intresse eller följa sin egna vän).

5. ÄT OCH DRICK

Såklart måste vi alla äta och dricka för att överleva och genom att välja samma restaurang eller café som en local är ett första steg mot en vänskap. Kanske låter det läskigt, men försök att se dig omkring efter någon annan som är där ensam. Självklart kan det finnas en risk med att personen i fråga vill äta själv, men våga! Prova med att säga ”hej, jag såg att du sitter här och äter själv och det är även jag.. Skulle det vara okej om jag satte mig här?” Du har inget att förlora – du kliver ut ur din ”comfort zone” och kanske är det mötet första steget i er vänskap.

6. BOKA EN DAG-TUR ELLER EN AKTIVITET

Många hotell, skolor och städer erbjuder gratis aktiviteter i form av rundturer, utflykter och andra roliga aktiviteter som kommer hjälpa dig att utforska staden. Du kan på så sätt komma bort från stadskärnan och upptäcka ställen du annars inte hade hamnat på. I bästa fall tänker andra personer (i samma sits som dig) likadant. På så sätt har du chansen att träffa nya vänner och bonda med personer du inte annars hade fått möjlighet att prata med.

7. BO PÅ ETT HOSTEL

Många backpackers och personer som reser själva bor på hostels, eftersom det ofta är mycket billigare än hotell. Väljer du att bo på hostel kommer du stöta på människor som är nyfikna och du kommer också hamna i situationer som du tidigare inte har vana ifrån. Du kanske till exempel blir inbjuden till en frukost i det gemensamma köket med människor från hela världen. Roligt va? Ett stort plus med att bo på hostel är alla tips du kan få av andra resenärer!

8. FRÅGA OM TIPS

Kanske har du vänner som redan varit i staden du just anlänt till? Om du har det, tveka inte att höra av dig till dom. För vem vet, kanske är det så att dem har vänner kvar i staden som du skulle kunna få ännu fler tips av? Ett tips är att möta upp den gemensamma vännen över en kaffe för att få lokala tips. Och vem vet, kanske är detta din nya vän för livet?

9. BLI SOM EN LOCAL

Om du bor i en stad under en längre tid och går till samma café eller restaurang kommer tillslut personalen att känna igen dig. På så sätt kan du få ta del av massa roliga konversationer och samtal och få tips på saker du skulle kunna hitta på. Detta möte kanske också är början på en långvarig vänskap? Ta vara på varje tillfälle din resa har att erbjuda!

10. HITTA EN SPECIELL GRUPP AV MÄNNISKOR

Nästan alla personer som besöker en ny stad eller till och med flyttar dit har svårt att träffa nya vänner. Det är just därför företag som Meetup och Interactions dykt upp på marknaden. Värt att pröva! Kanske är det just så du får vänner utomlands?


Det här inlägget har gjorts i samarbete med EF Språkstudier Utomlands. Hoppas du fått matnyttiga tips❣️