Bloggen om ett rikare studentliv

8 positiva effekter av träning + No excuses!

Nu är vi en bit in på det nya året och om du ännu inte har kommit igång med regelbunden träning i år så är det läge att se över vad som på riktigt motiverar och inspirerar dig till det. No excuses 2019 – nu kör vi!

Vetskapen att vi människor faktiskt är konstruerade för rörelse, kanske inte alltid är konkret nog. När det kommer till träningsmotivation, är det såklart viktigt att se till att det blir kul och lustfyllt. Ett tips är att prova på alla möjliga olika träningsformer för att hitta sin grej. Gillar du styrketräning eller konditionsträning? Om du är sugen på att komma igång, men inte vet riktigt hur eller vad du vill köra, så har gymmen har en uppsjö av olika pass där du kan att träna i grupp.

Det är bara att testa sig fram inom kondition, koordination, styrka, balans, yoga, explosivitet, rörlighet, spänst, avslappning osv. Föredrar du att träna själv eller med en kompis – ja, då är bara att dra på sig träningsskorna och ta sig till gymet.

8 positiva effekter av träning

Jag hoppas att en påminnelse om några få av alla de positiva effekter – både fysiska och mentala, ska få dig bli träningspepp och att agera här och nu. Det flesta vet du redan, eller hur?

  1. Humör, ork och energi. Du blir helt enkelt gladare och piggare.
  2. Kognitiv förmåga: Såsom t.ex. att ta in och förstå information, beslutsfattande och t.ex. logiskt tänkande och planering.
  3. Din inlärningsförmåga och minne: hippocampus, hjärnans minnescentra, växer eller bevarar sin storlek istället för att krympa. Det är även positivt för koncentrations- och uppmärksamhetsförmåga.
  4. Sömnen: Lättare att somna in och att sova. Är du utsövd har det i sig en rad positiva effekter, som går hand i hand med de bästa träningseffekterna.
  5. Träning minskar risken för depression, trötthet och ryggvärk.
  6. Styrka, syreupptagningsförmåga och muskelmassa. Du blir fysiskt starkare.
  7. Du hanterar stress bättre.
  8. Träning stärker ditt immunförsvar, du håller dig friskare. Träning minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och rörelse är även positivt för ditt blodsocker, blodtryck och blodfetter.

No excuses

Nu när du minns varför träning såklart är galet bra, vill jag berätta om grymmaste träningserbjudandet. Om du är studerande eller om du känner någon som är det – spana in Mecenats studentkampanj med Nordic Wellness, där det är 40 % studentrabatt plus att du får både klubbavgift (ord. 249 kr) och medlemskort på köpet (ord. 100 kr).

För bara 299 kr/mån (ord. pris 499 kr/mån för Sverigekort +) får du tillgång till alla Nordic Wellness-anläggningar och alla klasser. Detta gäller när du handlar det online och via Mecenat.

Följande ingår i kortet: Träna på alla klubbar (ej Exclusive) och öppettider, gruppträning, styrketräning, konditionsträning, Wellness Online.

Till studenterbjudandet med 40 % studentrabatt + spara 349 kr: mecenat.com/nw

Exempel på gruppträningspass som du hittar på Nordic Wellness är: Bodypump, sh´bam, dans / dance, box, boxing, cardio walking, crosscage, crosschallange, klättring, cykel, fight, bodystep, funktionell träning, grit, yoga, kettle bells, core, cirkel, cardio, hit, hiit, Strong by Zumba, Zumba fitness, pilates, sprint, löpning, step, tabata mm.

Vid pennan: Lisa Svensson, träningstokig Göteborgare som gillar alla former av träning och friskvård.
Instagram: @liza_lane

 

Källor:
US National Library of Medicine National Institutes of Health https://www.ncbi.nlm.nih.gov/
Anders Hansen: Hjärnstark – hur motion och träning stärker din hjärna (2016)
Karolinska institutet: https://ki.se/forskning/tema-mat-och-motion
Vetenskap och hälsa: http://www.vetenskaphalsa.se/tag/fysisk-aktivitet/