Bloggen om ett rikare studentliv

  • Hem
  • /
  • Studentliv
  • /
  • 7 tips för att hantera flytten – like a boss

7 tips för att hantera flytten – like a boss

1. Avsätt tid

Det ska normalt flyttstädas när en bostad lämnas, så se om möjligt till att komma ur bostaden några dagar innan nästa gäng flyttar in. Även om du lämnar tonårsrummet hemma hos päronen är det säkerligen uppskattat om du snyggar till inför den ommöblering de kanske sett fram emot?

Räkna med att vardagen flyter lite trögare någon vecka efter flytten. Tänk på att inte boka in alltför mycket aktiviteter just då. Det kan vara nog frustrerande att rota fram frukostskålar och underkläder ur lådorna utan att ha en sjuk tidspress dessutom.

2. Boka upp din hjälp

Vid månadsskiften är det högt tryck på flyttmarknaden. De hjälpmedel och tjänster du kommer behöva, kan bli en trång sektor om du är sent ute. Kommer du behöva anlita en flyttfirma? Behöver du hyra bil och/eller släp? Lyxar du till det med inhyrd flyttstädning? Med några månaders framförhållning blir det mycket lättare.

Berätta för geografiskt nära familj och kompisar om flyttdatumet så snart du vet. Ju tidigare du ber vännerna boka in en dag för att hjälpa till, desto mer troligt är det att många kan dyka upp. Varför inte skapa ett Facebook-event och locka med en mysig avslutning i form av hämtmatspicknick på nya bostadens köksgolv?

3. Fördela tjänsterna

Önska dig olika väntjänster från olika personer. (Påpeka att du firar födelsedag, namnsdag eller lämpligt jubileum – och se flyttdagen som ett presentöppningskalas.) Din brors flickvän som har dragkrok på bilen får hedersuppdraget att köra en rejäl släpkärra. Grannen med bicepsen blir förste soffbärare. Vännerna du vill matchmaka får röja ur gamla lyan och åka till återvinningen tillsammans. Och din morbror vill kanske bjuda på sina berömda wraps till lunch.

4. Använd flyttkartonger! Och skaffa rätt mängd från början

Likformiga flyttkartonger är överlägset när du vill stuva och packa effektivt. Packa även skrymmande prylar som lampor och mindre möbler i lådor, så långt det är möjligt. Böcker är enkelt och kul att packa, men fyll aldrig en flyttlåda till mer än en tredjedel med böcker – du vill kunna lyfta lådan när den är klar. Fyll upp varje boklåda med kuddar, täcken och annat fluff.

Många flyttfirmor säljer begagnade flyttlådor billigt (eller lånar ut gratis, om du använder deras flyttjänster). Kolla den möjligheten innan du snålar ur och skaffar banankartonger på Ica – bananlådor är inte att rekommendera!

De allra flesta beräknar ett alldeles för lågt antal kartonger och måste komplettera med fler lådor flera gånger. Det är trist att hindras i sitt bästa packningsflow av att kartongerna är slut. En bra regel för att uppskatta antal flyttkartonger är en låda per kvadratmeter (i den bostad du lämnar).

5. Hälsa på grannarna

Om du inte bor helt isolerat i en stuga på landet, har du antagligen grannar. Du har mycket att vinna på en god relation till de människor som du kanske till och med delar väggar, tak och golv med.

Gå runt och knacka på. Presentera dig, berätta att du flyttat in och att du ser fram emot en god stämning och öppen dialog. Var tydlig med att dina grannar är välkomna att knacka på om de tycker att du stör (så slipper du få vaktbolaget på dig redan på inflyttningskalaset).

6. Paper work

Adresändra, ordna med hemförsäkring, uppkoppling, TV och elabonnemang – du vet alla de där trista pappren och webbformulären.

7. Glöm inte inflyttningsfesten!

Alla – utan undantag – som hjälper en vän med flytten, förväntar sig i hemlighet att bli inbjudna till en rolig inflyttningsfest. Visst förtjänar dina medhjälpare ett riktigt härligt kalas?

Sätt ett datum då du hunnit packa upp och kommit iordning hjälpligt. Det måste inte vara inom en månad, men den som bott på en ny adress i närmare ett år utan att ha en inflyttningsfest har ett och annat att förklara. 🙂