Bloggen om ett rikare studentliv

6 frågor om träning till idrottaren Erica Johansson

Idag tränade jag ett intensivt löp- och styrketräningspass lett av Erica. Den här dagen håller hon gruppträningspass utomhus åt Nordic Wellness, på multisportarenan Serneke Arena i Kviberg, Göteborg. Erica har en självsäker utstrålning och är en inspirerande tjej vars tips man gärna tar till sig av.

Hon har en övertygande framtoning, fötterna på jorden och glimten i ögat. Dagens träningspass var en balanserad blandning av kondition och styrka och bestod bland annat av enkla, men effektiva grundövningar såsom burpees, knäböj (benböj), armhävningar, och situps. Gruppen fick också specifika tips, såsom att stärka muskulaturen på utsida höft, för ett förbättrat löpsteg.

Kort om Erica:

Idrottaren Erica Johansson har en lång och imponerande längdhoppskarriär bakom sig. Hennes personliga rekord i längdhopp är sanslösa 6,99 meter (Lausanne, Schweiz 2000). Idag är Erica mångsysslare och aktiv inom en rad olika områden: Personlig tränare, grupptränare, företagare, föreläsare, expertkommentator med mera.

Erica svarar på några nyfikna frågor om träning

1. Vad är ditt bästa pepp-tips för när motivationen sviker?

– Påminna sig själv om varför man gör det och se slutmålet!

2. Vad är din favoritträningsövning?

– Knäböj. Helst med skivstång. Den övningen ger så mycket till flera stora muskelgrupper; bålstabilitet, ben, rumpa med mera.

3. Vad gillar du mest, intervallträning eller jämt tempo?

– Absolut intervall. Jag tycker om intensiv och explosiv träning, det passar mig bäst. Jag blir väldigt uttråkad av att springa långt. För mig är ett “långlöpningspass” max 25-30 minuter, haha… det mesta jag sprungit är en mil, det var inte roligt.

4. Vad äter du gärna innan träning?

– En favoriträtt är kycklingfilé med ugnsrostade grönsaker.

5. Vad och vem inspirerar dig?

– Vardagsmotionärer som har en schysst inställning till träning och som tränar för att må bra. I mitt uppdrag som grupptränare och PT träffar jag alla möjliga människor, allt från ungdomar till pensionärer som verkligen upptäckt hur träningen får dem att må bra.

6. Vilken idrottsprestation har satt sig lite extra i ditt hjärta?

– Av andras prestationer så är det Stefan Holms OS-guld i höjdhopp (2,36 cm) i Aten 2004. Gällande egen prestation är det min första utomlandstävling, junior-EM i forna Jugoslavien, som är mitt varmaste minne.

Vill du haka på härliga Erica Johansson på Instagram finns hon här: @ericalongjump