Bloggen om ett rikare studentliv

5 tips för att lyckas hålla din studentbudget

Har du bestämt dig för att 2018 blir det år som du tar makten över din studentekonomi? Som student krävs det en del planering för att lyckas överleva varje månad och trots att du innerst inne vet att det är under en begränsad period, kan det vissa månader kännas riktig jobbigt att behöva vrida och vända på varje krona. Men de goda nyheterna är att det faktiskt går att hitta på roliga saker som student om du är duktig på att välja dina tillfällen och tänka lite smart. Ett nytt år innebär nya möjligheter och om ett av dina nyårslöften är att bli bättre på att hålla i dina pengar är här fem tips som kommer hjälpa dig att lyckas!

Sök stipendium
Att söka stipendium kan vara en rätt tidskrävande process som kräver både research och att du lägger ner tid på att verkligen skriva ihop en bra ansökan. Men det kan definitivt vara värt ansträngningen då det finns många stipendium som kan ge extra klirr i kassan för dig som studerar. Det finns hur många stiftelser som helst som delar ut pengar till olika ändamål. Vill du studera en termin utomlands eller behöver du ett bidrag till kurslitteraturen? Ett tips är att leta bortom de sökresultat som kommer upp på första sidan på Google. Det är inte omöjligt att det finns lokala stiftelser, som endast tar emot ansökningar från kandidater som är födda i en viss kommun. Kolla om det finns någon stiftelse i den ort du är född i som du är kvalificerad att söka bidrag från, det är ofta större chans att du blir tilldelad ett stipendium då antalet sökande ofta inte är lika många.

Storkok för hela veckan
Att göra storkok är ett beprövat gammalt studentknep, som kanske är lättare sagt än gjort. Men att en gång i veckan boka in en kväll med dina vänner då ni ses och lagar mat tillsammans sparar du en himla massa pengar på. Fördelen med att gå ihop några stycken är att du inte bara behöver äta lasagne den kommande veckan, utan ni kan göra flera olika rätter som ni sedan delar på. Det är också ett kul sätt att hitta ny inspiration i köket genom dina vänner!

Ta hjälp av andra studenter
Studenter kan hjälpa andra studenter. Att gå till frisören eller unna sig en behandling kanske inte kommer först på prioritetslistan som student, även om du verkligen är värd att ta hand om dig själv också. Är du flexibel med tider kan du betala en betydligt mindre summa genom att boka tid hos en annan student som pluggar till frisör eller kanske hudterapeut. Ni hjälper varandra helt enkelt!

Klädbytardagar
Alla har vi varit med om att man öppnar garderoben (som knappt går att stänga) och gång på gång förbarmar sig över att det inte finns någonting att ha på sig. Det finns dock en lösning på ditt problem, som inte innebär att du behöver spendera pengar och att du får rensa ut på köpet – en klädbytardag! Samla ihop dina närmsta vänner och be alla ta med de kläder som de inte använder och byt sedan plagg med varandra. Ni får ett tillfälle att umgås och ha det trevligt och du gör både miljön och din plånbok en tjänst.

Se över dina abonnemang
Om du undrar vart alla dina pengar tar vägen när du inte ens tycker att du spenderar särskilt mycket så är det dags att se över dina abonnemang. Många små kostnader som dras i smyg via autogiro är en riktig fälla för alla som lever på studentbudget. Frågan du behöver ställa dig är om du verkligen använder tjänsten så pass mycket att det är värt att betala den där hundralappen varje månad? Många abonnemang går också att förhandla ner priset på eller få billigare någon annanstans. Så lägg en timme på att jämföra olika priser om det är en tjänst du verkligen använder. Det kan också vara en bra idé att gå ihop med en kompis och dela abonnemang om det går!

Hämta gratis broschyr från EF här!

I samarbete med EF. Skriven av Sara Redelius, EF Education First