Bloggen om ett rikare studentliv

Upplev världen med EF

5 saker du garanterat lär dig genom att resa ensam

Tanken på att resa iväg helt ensam kan för många vara skrämmande, men samtidigt kittlande då världen plötsligt känns så mycket större. Bor tanken i dig är du redan modigare än vad du tror! Att resa iväg själv och lämna familj och vänner hemma kan ibland vara livets bästa skola.  Här är fem anledningar till varför det är bra att resa ensam, som kommer motivera dig till att våga ta steget!

Du skaffar lättare nya vänner
Eftersom du inte har någon att luta dig mot till en början pushar du dig själv lite extra till att ta kontakt med nya människor. Du blir en bättre JA-sägare och kommer förmodligen skaffa nya vänner som du kanske inte lärt känna med stöd från hemmaplan. Var öppen och kom ihåg att det alltid kommer finnas många andra runt omkring dig som också rest iväg ensamma och är i precis samma situation som du.

Du kommer snabbare in i det nya språket
Det ena leder till det andra. Dina nya vänner kommer från jordens alla hörn vilket automatiskt gör att du blir bättre på att småprata utan att du kanske riktigt tänker på det! Vore det inte coolt att börja drömma på ett nytt språk?

Problem? Inga problem!
Reser du ensam kan ingen annan än du själv se till att lösa eventuella komplikationer som kan tänkas uppstå när man flyttar till ett nytt land. Det tar lite tid att vänja sig vid den nya vardagen och förstå sig på hur allt fungerar. Det är en del av äventyret och du kommer snabbt märka att du blir mästare på att hantera oväntade situationer. Saker kanske tar lite längre tid än vad du väntat dig och du får ta en liten omväg då och då, men du hittar ett sätt att lösa det!

Du blir mer spontan
Hemma är det lätt att fastna i rutiner, men när du reser ensam har du alla möjligheter i världen att leva för dagen och göra det DU känner för. En utflykt behöver inte betyda att du bokar veckor i förväg, vilket du kanske vanligtvis skulle göra. Men när du är reser iväg själv öppnas nya dörrar hela tiden och du kommer bli bättre på att se nya möjligheter och välja att haka på just för att du vill hinna upptäcka så mycket som möjligt!

Du växer
Oavsett om du kommer hem och säger till dig själv att aldrig göra om det eller att det var det bästa du gjort kommer du ha växt som person. Att resa själv är för många att gå utanför sin bekvämlighetszon och genom att själv varje dag ta ansvar för att det ska bli en bra dag gör att man skapar en bättre relation till sig själv. Man blir bättre på att läsa av sina egna signaler och att lita på sin egen förmåga. Du kommer vara så stolt över dig själv att du vågade!

Känner du dig peppad för att komma iväg utomlands? Beställ en gratis broschyr från EF här!

Skriven av Sara Redelius, EF

Med Mecenat har du studentrabatt hos EF Språkstudier Utomlands.