Bloggen om ett rikare studentliv

7 lysande skäl att studera utomlands

7 lysande skäl att studera utomlands

Många studenter tar chansen att studera utomlands under en period, vilket är en genial investering i sin egen framtid. Att ha utlandserfarenheter kommer göra dig mer attraktiv ute på arbetsmarknaden och framförallt är det en unik möjlighet att uppleva en ny kultur och och uppfylla dina drömmar. Har du tänkt på att det faktiskt är möjligt att tentaplugga mellan surflektionerna? Dagdrömmer du om att äta dig genom de bästa matdistrikten i Tokyo? Vart du än väljer att studera kommer ditt beslut förändra ditt liv på ett eller annat sätt. Här är sju argument som kommer motivera dig till att våga ta steget och studera utomlands!

1. Upplev en ny kultur
När du flyttar utomlands är en stor del av upplevelsen att djupdyka i en ny kultur. Även om du är en världsvan resenär kommer du märka att bo landet en längre tid är någonting helt annat än en vanlig semester. Genom att vara nyfiken på nya traditioner, maträtter och människor lär du känna kulturen och du kommer snabbt märka hur du tar efter lokalbefolkningens sätt att leva.

2. Hitta ny energi
Om det känns som att livet går på rutin och du tar dig igenom dagarna snarare än att njuta av tillvaron är det dags för en förändring. När du spenderar tid utomlands kommer du prioritera att göra saker du tycker är roligt, vilket leder till massvis av positiv energi som får dig att tänka i nya banor. Det finns kanske inget bättre sätt att bryta gamla mönster på som att flytta utomlands och skaffa dig nya perspektiv på saker och ting. Du kommer att åka hem med ny kraft och förhoppningsvis har din tid utomlands gjort att du blivit bättre på att balansera skola och fritid.

3. Lär känna nya människor
Även de mest tillbakadragna personerna märker ofta att det är mycket lättare att socialisera sig i en ny miljö. På en ny skola, i ett nytt land och med nya människor får alla samma chans att börja om på nytt och de flesta du träffar kommer vara i samma situation som du. I din nya händelserika vardag kommer du automatiskt lära känna människor från olika delar av världen som kommer påverka dig på olika sätt. Ett stort internationellt kontaktnät är guld värt och framförallt berikar det ditt liv med relationer som kan leda till livslång vänskap, framtida jobbkontakter eller kärlek.

4. Skynda på din karriär
Att ha studerat utomlands är ett bevis på att du vågar utmana dig själv och att du är en person med driv och gott självförtroende. Det är ett stort beslut att lämna sin trygghetszon och göra sig hemmastadd i en ny stad, där du kanske inte känner någon. Utlandsstudier är därför en bra merit på ditt CV som gör dig mer attraktiv när du ska söka jobb eller praktikplats.

5. Vässa dina språkkunskaper

Det är alltid en fördel att kunna flera olika språk och framförallt är det något som efterfrågas av många arbetsgivare. I vår globala värld är språkkunskaper en styrka som du kommer ha glädje av hela livet. Det kan vara en stor utmaning att plugga på ett nytt språk, men våga lita på att du klarar det. Du kan bara bli bättre! Ge det lite tid och du kommer snart märka att du kan mycket mer än vad du tror. När språket är en del av ditt dagliga liv, kommer du omedvetet lära dig nya ord och fraser. Att vara flerspråkig innebär att du obehindrat kan upptäcka världen, söka jobb utomlands och knyta kontakter med människor från andra kulturer.

6. Bli bästa kompis med dig själv
Den första tiden i ett nytt land handlar mycket om att hitta nya rutiner och lära känna staden. Du kommer att ställas inför situationer som du kanske inte är van vid. Saker som är självklarheter hemma kan till en början kännas kämpigt. Att hitta nytt umgänge, förstå vad läraren säger och begripa hur kollektivtrafiken fungerar tar lite tid. Du får därför öva på att bli mer självständig eftersom du endast har dig själv att lita på. Det finns få saker som ger en sån självförtroende boost som att klara av svåra utmaningar. Bli din egen bästa kompis och våga lita på att du klarar dig själv.

7. Följ dina drömmar
Nu är precis rätt tid att uppfylla dina utlandsdrömmar , så se till att ta vara på möjligheten! Vilken är din drömdestination? Att studera utomlands en period är ett utmärkt sätt att ta tag i din bucketlist och skapa minnen för livet. Det kommer finnas gott om tid för att resa runt och upptäcka landet under tiden du studerar utomlands. Passa på att göra utflykter till närliggande städer när du är ledig och planera in ett stop eller två på vägen hem!

Vill du komma iväg och studera utomlands? Beställ en gratis broschyr från EF här!

Skriven av Sara Redelius, EF Education First. I samarbete med Mecenat.

Till studentrabatt hos EF.